Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alirskolans namnförslag prisades: "Det var klurigt att komma fram till namnet"

I december i fjol stod det klart att namnet på den nya högstadieskolan i Bollnäs skulle bli Alirskolan. Detta efter en namntävling från elever runt om i kommunen. De vinnande förslagen blev nu prisade.

Annons

Tre klasser samlades i dag utanför den blivande Alirskolan på Gärdet. De tre klasserna hade alla kommit med det vinnande förslaget Alirskolan.

– Vi kom på namnet när vi tänkte på gatan bredvid som heter Alirgatan, berättar Elin Lundman i klass 6A på Björktjära skolan.

– Precis, vi hade en del olika förslag först. Det var klurigt att komma fram till namnet men nu känns det bra, berättar klasskamraten Adam Wedin.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S) höll ett inledande tal och läste även upp motiveringen till det vinnande förslaget.

Läs även: Hon blir nya Alirskolans första rektor

Motiveringen lyder: "Alir var den gamla benämningen, ända sedan vikingatiden, på den södra delen av Hälsingland. Alir betyder åland eller åtrakt och här finns den sydligaste tingsplatsen i Hälsingland och på denna plats antogs Hälsingelagen omkring år 1320. Dessutom ligger skolan på Alirgatan."

Läs även: Så ska namnet på Alirskolan uttalas

Prissumman på 5000 kronor till klasskassan kommer väl till använding för klass 6A på Björktjära skolan.

– Vi ska till Furuvik med klassen, berättar Adam Wendin.

Efter att ha mottagit checkarna med prispengarna fick eleverna en guidad tur inne i bygget av Alirskolan.

Läs även: Framtida elever om Alirskolan