Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alirskolans namnförslag prisades: "Det var klurigt att komma fram till namnet"

I december i fjol stod det klart att namnet på den nya högstadieskolan i Bollnäs skulle bli Alirskolan. Detta efter en namntävling från elever runt om i kommunen. De vinnande förslagen blev nu prisade.

Tre klasser samlades i dag utanför den blivande Alirskolan på Gärdet. De tre klasserna hade alla kommit med det vinnande förslaget Alirskolan.

– Vi kom på namnet när vi tänkte på gatan bredvid som heter Alirgatan, berättar Elin Lundman i klass 6A på Björktjära skolan.

– Precis, vi hade en del olika förslag först. Det var klurigt att komma fram till namnet men nu känns det bra, berättar klasskamraten Adam Wedin.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S) höll ett inledande tal och läste även upp motiveringen till det vinnande förslaget.

Läs även: Hon blir nya Alirskolans första rektor

Motiveringen lyder: "Alir var den gamla benämningen, ända sedan vikingatiden, på den södra delen av Hälsingland. Alir betyder åland eller åtrakt och här finns den sydligaste tingsplatsen i Hälsingland och på denna plats antogs Hälsingelagen omkring år 1320. Dessutom ligger skolan på Alirgatan."

Läs även: Så ska namnet på Alirskolan uttalas

Prissumman på 5000 kronor till klasskassan kommer väl till använding för klass 6A på Björktjära skolan.

– Vi ska till Furuvik med klassen, berättar Adam Wendin.

Efter att ha mottagit checkarna med prispengarna fick eleverna en guidad tur inne i bygget av Alirskolan.

Läs även: Framtida elever om Alirskolan