Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice med lyskraft

Folkteatern Gävleborg bjuder på en skimrande, färgstark och fantasifull saga om att bli vuxen i sin nya föreställning Alice i Underlandet.

Sjuåriga Alice tröttnar på att systern bara sitter och läser i en tråkig bok utan bilder och följer med den nervösa vita kaninen ner i hålet. Hon faller och faller ner i en annan värld, en fantasi där alla vanliga regler är satta ur spel. Så inleds Lewis Carrolls berättelse om Alice i Underlandet och så startar också Roland Schimmelpfennigs pjäs som bygger på flera av Carrolls berättelser om Alice.

Alice, i rött hår och grönprickig klänning, är i Alexandra Zetterberg Ehns lysande gestaltning mer tidlös och pubertal än en sjuåring. Hon är smart och nyfiken, beredd att ta risker och otålig att lära sig nya saker. Den ologiska världen i Underlandet kan jämföras med barnets möte med vuxenvärldens obegripliga regler och konventioner som ständigt väcker frågan varför? Och är samtidigt en hyllning till fantasins kraft att göra det omöjliga möjligt.

Här händer en massa oväntade och konstiga saker, Alice dricker ur en flaska och blir jätteliten, äter en kaka och blir en jätte. Fiffiga sceniska lösningar, härliga kostymer och rörlig musik ur olika genrer, komponerad av Erik Petersén, gör att vi skrattar åt dråpligheter och oväntade gestalter, liksom funderar extra över det surrealistiskt obegripliga. Barn och vuxna har roligt, men skrattar åt olika saker och på olika sätt.

Vi möter Martin Paretos obeskrivligt komiska och flummiga kålmask som röker vattenpipa på en svamp och slänger ur sig nonsenskommentarer. Han är även lysande i rollen som den galne Hattmakaren vid tebordet exakt klockan fem tillsammans med Påskharen och Hasselmusen. Peter Mörlin är smidigt kattlik och hemlighetsfullt leende, Anna Andersson briljerar som flygande bebis och som den ilsket fräsande Drottningen i slutet.

Den som läst boken Alice i Underlandet känner igen mycket och har lättare att relatera till det svårbegripliga. Samtidigt saknas kända delar i berättelsen, som kortlekarna, krocketmatchen och den falska sköldpaddan (eller missade jag?). Men i stället bjuds vi på dansande dödsstraffhotade humrar, Arabella Lyons pompösa ägg Klumpe-Dumpe, och Cecilia Wernestens skönsjungande och beskäftiga vitpepparkryddande kokerska.

Roland Schimmelpfennigs känsla för repliker, rytm och rörelse fick vi senast uppleva i Folkteaterns uppsättning av Gyllene Draken som turnerade i länet förra året. Här ställs ensemblen på ett större prov och scenerna hålls inte ihop riktigt lika bra som i förra pjäsen. Efter paus tappar föreställningen lite i koncentration och fart, eller så är det publiken som blivit mätt på alla hisnande äventyr. Avslutningen vid köksbordet med systern, blir lite rumphuggen och självklar, tycker jag.

Men mer än något annat är det Folkteaterns fantastiska ensemble, inklusive de tre musikerna Görgen Antonsson, Per Westrin och Stina Hellberg, som tillsammans med regissören Michael Cocke, lyckas få ihop denna svårspelade föreställning. Trots att alla föreställningar spelas i Gävle, har hälsingepubliken flera tillfällen att genom organiserade bussresor ta sig till Folkteaterns scen under mars och april. Passa på och res hela familjen. Ni kommer garanterat att ha något att prata om efteråt!