Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgkalven Kalle har avlivats

Den vid det här laget kända älgkalven Kalle har avlivats. Sorgen är stor bland alla som engagerat sin i den lilla kalvens öde. Naturvårdsverket medgav inget undantag och Kalle avlivades av en veterinär vid den älgpark i Ockelbo där han funnits sedan han togs om hand.

I mitten av maj kom den lilla älgkalven som sedan blev Kalle med folket fram till Siv och Torbjörn Bohlins gård i Kammahav, en dryg mil söder om Alfta. Älgkalven uppehöll sig där på en åker helt ensam och någon älgko såg de inte till.

Bohlins kontaktade då polisen.

- Till mig sade den jag pratade med att det var avlivning eller älgpark som gällde. Senare när polisen kontaktat mig har de sagt att ingen skugga faller på vårt agerande eftersom det här telefonsamtalet finns inspelat hos polisen, säger Torbjörn Bohlin.

Bohlins valde älgparksalternativet och kontaktade då Lars Arkesjö som driver en älgpark i Mo, Ockelbo, som kom och hämtade kalven.

Polisen gick strax efter det att Kalle togs om hand ut med information att ensamma älgkalvar inte får tas om hand och vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand hotade snart därefter åtala Lars Arkesjö för jaktbrott.

Förundersökningen lades dock ner och hoppet tändes för Arkesjö att älgkalven skulle få leva.

Det blev så Naturvårdsverket som till sist tog beslutet att inte bevilja undantag för Kalle. På onsdag kväll anlände därför fyra poliser samt en veterinär till Arkesjös anläggning där Kalle avlivades med en spruta.

- Ledsen är bara förnamnet, jag är helt knäckt, säger Lars Arkesjö till Gefle Dagblad.

Torbjörn Bohlin tycker att myndigheterna skött fallet Kalle bedrövligt.

- Hade vi vetat att det skulle bli så här hade vi väl sett till att han blivit skjuten på en gång.