Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alger blommar vid Maln och i hamnen

Giftig algblomning har blivit en del av sommaren. I Mellanfjärden fanns bälten av blågrönalger i början av augusti, och hela augusti har algbälten rört sig i Bottenhavet. Nu har en del av det bältet drivit in i Hudiksvall.

Sommaren är tiden då allt blommar - även blågrönalger. Fast egentligen är inte de blommande algerna några alger, utan bakterier. Giftiga bakterier. Om man badar vatten där bakterierna finns kan man drabbas av ögon- eller hudbesvär. Får man i sig vattnet kan det ge illamående, i värsta fall kräkningar eller diarré.

Nu har ett bälte av alger drivit in i hamnen och vid Maln. SMHI-rapporter anger att mer av samma sort ligger utanför kusten.

– Det ligger ett stort sjok på södra Bottenhavet som kan driva in här, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Per Tenne på Hudiksvalls kommun, som under fredagen var nere i hamnen och konstaterade att det rör sig om en av de större algblomningar han sett.

– Jag talade även med hamnkaptenen, som sa att han under sina år i Hudiksvalls hamn aldrig sett så omfattande algblomning.

Exakt vilken art av cyanobakterier det rör sig om vill inte marinbiolog Kristin Dahlgren på Informationscentralen för Bottniska Viken spekulera i, men hon, liksom Per Tenne, poängterar vikten av att hålla barn och husdjur, borta från vattnet.

Även efter att algerna försvunnit ska man undvika bad eftersom giftet kan finnas kvar upp till en månad. I skyddade vikar och vassruggar kan det ta längre tid för algerna att försvinna, liksom i hamnen:

– Risken finns att de blir kvar längre i hamnen, eftersom det är skyddat för vindar - annars brukar blommande alger blåsa bort med vindarna. De försvinner också om de inte får tillräckligt med ljus, eller om de förbrukar all näring - då där de. Och blir det kallare än 15 grader i vattnet trivs de inte, säger Kristin Dahlgren.