Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgen gick genom isen – se parets hjälteinsats

Utanför deras stuga fick paret syn på en älg som gått genom isen i Bergön utanför Örnsköldsvik – och som inte kunde ta sig upp själv. Efter en räddningsinsats på 40 minuter lyckades de rädda älgen.

TV-klippet: Se parets räddningsinsats:

Vid lunchtid på onsdagen satt Viktor Johanessen och Sigrid Sjösteen i sin stuga i Berga utanför Örnsköldsvik. När de tittade ut genom fönstret såg de vad som såg ut som en stor sten i isen.

– Sen såg vi att det rörde sig och insåg att det var en älg som gått igenom isen. Vi tog på oss skridskor och tog med oss en yxa för att hjälpa älgen. Vi såg hur älgen kämpade men den hade ingen möjlighet att ta sig upp själv, säger Viktor Johannessen.

I 40 minuter högg paret i den sex centimeter tjocka isen, för att skapa en väg för älgen att komma loss.

– Vi högg oss helt svettiga, vi blev så trötta. Länge trodde vi att vi inte skulle få upp den. Vi fick hugga loss isen hela vägen till strandkanten så att älgen bottnade. Men det var en enorm lättnad när vi såg att den tog sig upp, säger Viktor Johannessen.