Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgdrama var vanlig simtur

Ett larm om tre älgar i nöd i älven visade sig vara en helt vanlig simtur över Ljusnan på onsdagskvällen.

Strax efter klockan sex på onsdagskvällen fick räddningstjänsten larm om tre älgar i älven som av anmälaren uppfattades vara i nöd. De visade sig dock vara goda simmare.

– Det kom in ett samtal om älgar i eventuellt nödläge. Det visade sig att de klarade sig alldeles utmärkt själva. De kom simmande uppströms, korsade älven och så över in mot Kläppaängarna. Så de var vid full vigör, säger Olle Björk, insatsledare vid räddningstjänsten i Ljusdal.

Han berättar vidare att det inte ligger på räddningstjänstens ansvar att rädda vilda djur, men att de kan göra en insats om de kan hjälpa djur som hamnat i nöd.

Torbjörn Andersson bor vid Folkparksvägen, där de tre älgarna passerade. Han såg inte onsdagskvällens tre simmare, men berättar att det ofta är rådjur som försöker simma över och ibland hamnar i nöd när det är kallt och isigt.

– En gång fick jag ta på mig dykardräkten och åka ut med båten och rädda ett rådjur som var alldeles nedkylt. Jag hjälpte upp det ur vattnet, så det klarade sig, säger Torbjörn Andersson.