Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alftaprofil har avlidit – drev bussbolag i många år

Alftaprofilen Bertil "Buss-Bertil" Johansson har gått bort, 71 år gammal. Han var starkt förknippad med Bertils Bussresor, det företag som han startade på 1970-talet.
Många minns honom också från Alftas Byaspex och från surströmmingsskivan.

Bertil Johansson började sin yrkesbana som lastkarl på Jonsson & Svahn i Edsbyn i tidiga tonåren. Han var även badvaktmästare och hade simundervisning i Edsbyn en kortare period, men det var som chaufför han kom att ägna större delen av sitt liv.

Bertil Johansson körde timmerbil, grusbil och transporterade skogsmaskiner åt ÖSA i Alfta, innan han började köra buss på heltid. Han var i många år anställd hos Bergmans Buss i Edsbyn och gjorde då ett flertal utlandsresor till Holland.

I samband med det kom tankarna på att starta eget bussbolag. Han anordnade ett antal resor genom att hyra in bussar från Hällbo Busstrafik och Petterssons Buss i Bollnäs, samtidigt som även makan Elisabeth tog busskort.

I mitten av 1970-talet köpte Bertil Johansson egen buss och startade Bertils Bussresor i Alfta tillsammans med hustrun. Ett par år senare utökades företaget med en taxiverksamhet, som bland annat stod för skolskjutsar.

Bertil Johansson kallades i folkmun för "Buss-Bertil" och genom åren arrangerade han resor både inom och utanför Sveriges gränser. Med sitt företag reste han till stora delar av Europa, bland annat till Spanien, Österrike, Schweiz, Italien, Tyskland och Estland.

Sonen Kent kom så småningom in i bilden och tog över verksamheten. Han driver bussföretaget vidare under namnet KJ Buss AB och fram till i julas jobbade Bertil Johansson i bolaget.

Bertil Johansson var ett välkänt ansikte även i föreningslivet. Under 1980-talet var han med och startade Alftas Byaspex, som höll till i Näsbyn och Runemo innan de nuvarande lokalerna i Viksjöfors köptes. Både Bertil och hustrun Elisabeth deltog regelbundet i revyerna.

I 20 år var han dessutom allsångsledare och konferencier under världens största surströmmingsskiva i Alfta. Han var duktig på att sjunga och framträdde också vid bröllop och andra tillställningar.

Bertil Johansson hade ett stort intresse för idrott och han var medlem i Alfta GIF, Woxnadalens MK och i Viksjöfors IF, när det fanns. Ishockey låg honom varmt om hjärtat som gammal hockeymålvakt och hockeydomare.

Han spelade även en del tennis och intresserade sig för motocross, när yngste sonen var aktiv inom idrotten. Utöver det har han varit medlem och aktiv i Alfta Lions.

Bertil Johansson var född i Alfta och växte upp på Born med en syster och en bror. Han avled den 21 april efter en tids sjukdom i en ålder av 71 år.

Hans närmast anhöriga är makan Elisabeth, två söner och en dotter med respektive samt barnbarn.