Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfta-trio siktar högt i Superligan

/
  • Alftatrion har en offensiv attityd inför årets säsong. Ambitionen är att ta sig förbi den kvartsfinal där laget fastnat fyra av de fem senaste säsongerna.
  • Vass hälsingetrio med en fin arena, från vänster: Kristoffer Asp, Ciya Hajo och Patrik Malmström. På måndag startar Superligan.
  • FaluKuriren Arena har plats för 2500 åskådare och invigdes 2005. I innebandylandet finns egentligen bara en specialarena av likvärdig kvalitet - i Varberg.
  • Omklädningsrummet är elitlirarna i Faluns fasta punkt.

Ut i kvarten fyra av de fem senaste säsongerna.
Men nu laddar ett förstärkt IBF Falun för högre höjder i innebandyns Superliga.
– Vi är större, tryggare och starkare än någonsin, säger backen, och landslagsliraren, Kristoffer Asp.
Knäopererade "Koffe" kan inte spela i måndagens TV4-sända hemmapremiär mot topptippade AIK.
Men räkna med övriga i Alftatrion på banan – Patrik Malmström och Ciya Hajo.

Annons

Bandy är fortfarande hett i skidstaden Falun.

Men då ska det helst vara inomhus – i den fräna FaluKuriren Arena på Lugnet.

Det är IBF Falun som tagit över rampljuset de senaste åren.

– För några år sedan krockade våra matcher. Vi hade 1981 åskådare i hallen mot Warberg hemma, 403 såg bandylaget möta Edsbyn. Det var nog då man fattade att vi hade något häftigt på gång.

Dagens lunchrusning är rätt talande för maktskiftet.

Det kryllar av unga studenter, och ett förbipasserande SVT-team, i restauranten. En mässa pågår inne i själva innebandyarenan.

– En egen arena har haft stor betydelse för utvecklingen av sporten, något liknande finns egentligen bara i Varberg, säger Patrik Malmström, den 21-årige ungtuppen i trion som ifjol öste in 29 mål i Superligan.

Den senaste Alftaexporten, centern och hårdjobbaren Ciya Hajo, har fullt upp med att leta plåster i sitt andra hem – det rymliga omklädningsrummet i källarplanet.

– Vi tränar ju nästan varje dag, förutom matcherna då. Så, visst blir det att man tillbringar mycket tid här, säger Hajo.

Det märks att trion, med rätta, är mäkta stolt över sin arena som stod klar 2005.

Sportsligt har det räckt till kvartsfinal, men inte längre.

– Vi är redo för nästa steg, tunga nyförvärv har vässat truppen och ökat konkurrensen om platserna, säger "Koffe" Asp, som räknar med att vara tillgänglig om några veckor. Den profilstarke landslagsbacken (nio A-kamper) är inte fulltränad efter sin knäoperation.

Många experter tror också att Falun kan lyfta till en ny nivå. Falun har också eldat på förväntningarna under en försäsong där de krossat det mesta i sin väg. I onsdagens derbygenrep mot nykomlingen KAIS Mora blev det seger med hela 12–1.

En första viktig värdemätare får Falun i måndagens hemmapremiär mot AIK, laget som slog ut Falun i den senaste kvarten och är tippat som förste utmanare till seriefavoriten Caperiotäby FC.

Annons