Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alfta-Ovanåkers församling säljer ytterligare en prästgård – husesyn i komministergården

Det har gått drygt ett år sedan Alfta-Ovanåkers församling sålde gamla prostgården i Alfta. Nu är även komministergården i Ovanåkers kyrkby till salu.

Svenska kyrkan har inte råd att underhålla alla sina byggnader och säljer av vissa av sina fastigheter för att ha råd att ha kvar och underhålla kyrkor och kapell.

Svenska kyrkan har till exempel tidigare sålt komministergården i Alfta och i Voxnabruk liksom församlingshemmet i Ovanåkers kyrkby.

Se klippet: Kyrkorådets vice ordförande Jonas Frost förklarar varför församlingen måste sälja ännu en prästgård. Han berättar också vad som händer med Celsiusstenen vid komministergården när gården blir privat. Stenen är rest till minne över Ovanåkers förste kyrkoherde Nicolaus Magni Celsius.

Läs mer: Därför säljer de Hanebo prästgård

– Intresset för just Ovanåkers komministergård är stort. Jag har redan fått flera förfrågningar. När gamla prostgården i Alfta skulle säljas hade vi kontakt med 15-16 olika intressenter, var av sju-åtta kom till visningen, säger kyrkorådets vice ordförande Jonas Frost.

Jonas Frost visar runt i komministergården, som räknar fyra stora rum på nedervåningen plus kök och lika många stora rum på övervåningen plus några mindre rum. Dessutom finns en stor källarvåning och en stor stenkällare.

Utvändigt målade man om fasaden runt 2005 och 2006 installerade kyrkan bergvärme i den gamla gården.

– Intresset för prästgårdarna beror delvis på att det finns ont om bostäder i kommunen. Ett par som har hört av sig till oss vill flytta tillbaka till hembygden och behöver en bostad, säger Jonas Frost.

Det är kyrkofullmäktige som tog beslutet att sälja komministergården. Jonas Frost förstår att det finns dem i församlingen som tycker att det är konstigt att kyrkan måste sälja sina prästgårdar.

– Det är klart att det egentligen inte känns riktigt bra att avyttra de här gamla prästgårdarna. Men det är hela tiden underhåll som kostar. Verkligheten är så där, säger Jonas Frost.

Svenska kyrkan måste nu helt enkelt se om sin ekonomi.

Prästgårdarna bildar ofta en enhet med kyrkorna och från vissa håll menar man att en kulturmiljö nu riskerar att splittras.

Jonas Frost påminner också om att den gamla klockaregården i Ovanåker försvann på grund av en brand.

– Men vi kommer nu att ha kyrkan och prästgården vid kyrkan kvar som en enhet på samma plats i Ovanåker, säger Jonas Frost.

Läs mer: Ovanåkers kyrka har fått en helt ny lyster

Läs mer: Prostgården i Alfta var till salu - rundtur i den gamla prästgården