Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alfta-Ovanåkers församling rustar kyrkor och kapell i sommar

Kyrktak, tak på likbod och klockstapel renoveras just nu i Svabensverk. Sammanlagt har Alfta-Ovanåkers församling avsatt cirka 5,3 miljoner för fastighetsändamål. Hälften av den summan räknar församlingen få tillbaka i form av bidrag.

Läs mer: Stora renoveringsbehov – klockstapel på väg att ruttna inifrån

Andra exempel på åtgärder är renoveringen av klockstapeln vid Ovanåkers kyrka, målning av kapellet i Öjung både ut- och invändigt och fasadrenovering av Alfta kyrka. Vidare renoverar man fyra kors på taket på Ovanåkers kyrka. Det fanns risk att ett av korsen skulle falla ner, eftersom det hade börjat luta på grund av skruvar som har rostat.

I Svabensverk jobbar sex man från Lassas byggnadsvård, som är entreprenör där, med klockstapeln, kyrktaket och och taket på likboden.

– Vi håller på att renovera och lägga om taket på kyrkan. Vi har lyft bort de gamla takpannorna. Vi kommer att lägga oljehärdad masonit under. Sedan lägger vi tillbaka teglet igen, säger Petter Landin.

Samma procedur gäller för det enkupiga lerteglet på likboden.

Virket i klockstapeln var på många håll ruttet, till exempel bottenramen. Man har också bytt en träkryss på klockstapeln.

– Det var omfattande rötskador i stommen, grundsyllramen och panelen. Vi har gjort ny syllram och bytt allt som var skadat på stommen i övrigt, lagt in ett nytt golv och sätter nu en ny ramsågad panel, säger Patrik Uhras.

Vidare är panelen rödtjärad för att hålla få längre.

– Klockstapeln får dessutom ett utseende med den nya panelen som den såg ut längre tillbaka, säger Patrik Uhras.

Läs mer: Helt ny lyster i Ovanåkers kyrka

Även staketet vid kyrkan i Svabensverk kommer att åtgärdas. Det sker efter semestern. Man kommer att göra ett nytt spjälstaket, som ser ut som det gamla staketet. Det målas sedan rött.

Läs mer: Alfta-Ovanåkers församling säljer ytterligare en prästgård

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!