Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alfredsson tror på fredagsmys

Två superstjärnor som gör sina sista OS-turneringar men bara en kommer att få avsluta sin OS-karriär med en final.

– Det här kommer att bli äckligt disciplinerat som en gammal finne sa, säger Daniel Alfredsson.

Teemu Selänne, 44 år i juli, gör i Sotji sin sjätte OS-turnering. Daniel Alfredsson, 42 år, gör sin femte och de här båda storstjärnorna är nu på väg att ta farväl från den internationella hockeyscenen.

– Träffade Teemu häromdagen och han sa "Hej gamle man", säger Alfredsson och skrattar.

– Det här blir sista OS-turneringen för oss båda och vi vill båda gå hela vägen, men Finland i en OS-semifinal kommer att bli en fantastisk utmaning.

Daniel Alfredsson är oerhört imponerad av sin forwardskollega och han tycker faktiskt att Selänne utvecklats som spelare de senaste åren.

– Han var en storstjärna innan jag kom över till NHL och han gjorde 133 poäng under sin rookiesäsong. Det tog mig tre år att nå de siffrorna, säger Alfredsson.

Men han har tagit hand om sin kropp och för att spela på den här nivån måste man göra det. Sedan har blivit mer komplett och spelar smartare under de senaste säsongerna.
Daniel Alfredsson är övertygad om att den här matchen kommer att bli en klassiker.

– Det blir fredagsmys, utan tvekan. Det blir en sådan här match där de som äger företag inte ser fram emot. Jag tror att många kommer att gå hem vid tvåtiden, och förebereda sig för match.

– Det är skitkul att veta att folk gör så, det är en av de stora grejorna att tillhöra ett landslag, att man vet hur mycket vi betyder för de där hemma. Det ska bli skitkul att spela sådan här match.

Daniel Alfredsson kom till OS med uppgiften att spela power play, och han var inte placerad i någon av de första kedjorna. Nu får han massor av istid och har varit Tre Kronors bäste forward.

– Jag hade inte räknat med någonting när jag kom hit, man får vad man förtjänar. Jag hade inga förutfattade meningar heller, det är bara att gå in och köra när det är en kort turnering.

Och roligt, det har han.

– Det är skitkul att vara här, att få göra ett OS igen med ett skönt gäng och jag har fått sån energi.

– Att få hålla på med det här som ett yrke är fantastiskt, men det bästa med det här yrket är att få omge sig med människor som håller en ung. Ibland undrar man hur man kan vara 40 år, jag är så barnslig så det inte är sant.

Vad tror du om semifinalen mot Finland?

– Precis som vi fick de tuffa återbud, men jag är väldigt imponerad över hur de spelade mot Ryssland. Jag säger som en gammal finna, det här kommer att bli äckligt disciplinerat, och dessutom möts de två bästa målvakterna i turneringen.