Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alfredson filmar roman av le Carré

Tomas Alfredson gör film av John le Carrés "Mullvaden", en roman som utspelar sig under kalla kriget.

- Jag vill åskådliggöra en tid som på många sätt var väldigt märklig, säger regissören till TT Spektra.

Efter framgångarna med vampyrfilmen "Låt den rätte komma in" har erbjudandena haglat över den svenske regissören Tomas Alfredson.
Nu har han bestämt sig för att tacka ja till ett av dem - att regissera John le Carrés "Mullvaden" från 1974.
- Jag har tagit mig an det här projektet med stor eftertanke. Och jag tycker att det är något som jag begriper mig på. Berättelsen, som är en spionhistoria som utspelar sig under kalla kriget, är komplex men väldigt mänsklig och verklighetsnära, säger Tomas Alfredson.
Peter Morgan står för manus
Boken har filmatiserats för tv en gång tidigare, under slutet av 70-talet med Alec Guiness i huvudrollen.
- Jag såg serien då, jag var väl tolv-fjorton år gammal. Sen har jag naturligtvis studerat boken närgånget under den sista tiden.
Samtal har förts i drygt ett halvår, men först nu är alltså allt klart. Manus kommer Peter Morgan stå för, som bland annat är manusförfattare till filmen "The Queen" från 2006 med Helen Mirren i huvudrollen.
- Han har skrivit ett filmmanus till "Mullvaden" som är fantastiskt fint. Han är en verkligt smart, skicklig och empatisk hantverkare.

inte börjat, och några skådespelarnamn är heller inte klara.
- Men vi kommer filma det mesta i London, skulle jag tro, eftersom romanen till största delen utspelar sig där. För mig handlar det här mycket om att åskådliggöra det kalla kriget, kanske framför allt för unga människor i dag, som inte har erfarenhet av den tiden. Det var på många sätt en väldigt märklig tid, ett märkligt tillstånd som vi växte upp i.
Filmen är en Hollywood-produktion, men Tomas Alfredson är tacksam för att den ändå ska göra av ett brittiskt bolag.
- Det blir mer kulturmässigt nära, och jag kan känna att jag bottnar i materialet på ett bättre sätt.
Han har heller ingen längtan efter att flytta över Atlanten för att kunna få en ordentlig skjuts på karriären.
- Hollywood i dag snarare är en ekonomi än en plats. Hollywood gör massor av film som spelas in över hela världen, och jag har ingen önskan just nu att flytta på mig.