Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alexandra Gard (S) om skolförslag: "Jättebra att staten vill ta tag i frågan"

Skolkommissionen vill ha höjda resultat i skolan med mer inblandning av staten. Alexandra Gard (S) tycker att förslaget är intressant, men hoppas att en ökad statlig styrning också betyder ett ökat ansvar och mer pengar.

På måndagen presenterade Skolkommissionen ett delbetänkande över hur man tänker sig att skolan ska se ut i framtiden. Planen innehåller dels nationella målsättningar men också utvecklingsområden på längre sikt och ligger till grund för de konkreta förslag som kommer i början av nästa år.

– Det är jättebra att staten vill ta tag i frågan. Sen höjdes lite kritiska röster, men det är ju ett delbetänkande också. Det ska bli intressant att se vad remissinstanserna tycker, säger Alexandra Gard (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Läs mer: Nytt förslag: Öka statens inflytande över skolan – så tycker hälsingekommunerna

Bland annat föreslår man att staten ska få större inflytande över skolans finansiering och styrning och man vill anpassa resurserna efter elever med störst behov i större utsträckning än idag. Målet är att kunskapsresultaten ska öka bland elever i alla åldrar.

– Det som kan kännas oroande är om man förstatligar delar av skolan genom att sätta hårdare krav utan att skjuta till medel. Staten tar ett stort ansvar idag med, men de ger inte alltid rätt förutsättningar för att förverkliga planerna.

Läs också: Moderaterna om skolutredningen: "Finns behovet vill vi öppna fler skolor på landsbygden"

Men Alexandra Gard hoppas också på fler samarbeten mellan kommuner, likt Hälsinglands utbildningsförbund som Söderhamn har tillsammans med Bollnäs och Nordanstig.

– Jag tror på det kommunala självstyret. Det är bland det bästa med svensk demokrati. Men även om det är kommunala pengar så är stor del av verksamheten, som läroplanen, statlig och vi kan i alla fall inte bestämma hur vi ska göra. Men mer samarbeten, framför allt i mindre kommuner, tror jag är bra och då kanske det krävs en statlig inblandning för att få till det.