Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alex delar rum med en sköldpadda

/
  • Alex Hedlund, 3,5 år, gillar sin sköldpadda Dimebag skarpt. En grekisk landsköldpadda kan bli uppåt 50 till 80 år gammal.
  • Dimebag älskar groblad och brännässlor. Men det är också viktigt att sköldpaddan får i sig mineraler och kalk samt fiberrik mat.
  • Dimebag gillar att utforska lägenheten.
  • När Dimebag kom till familjen Hedlund stannade vågen på 36 gram. Nu, ett år senare, är vikten 124 gram.

AnnaLena Hedlund har alltid haft djur omkring sig under sin uppväxt. Det har varit allt från tvåbenta till fyrbenta husdjur till flygande fjäderfän.

Numera har familjen Hedlund en reptil – sköldpaddan Dimebag – som varken hårar, kräver massvis med motion eller orsakar allergier.

Annons

För ganska exakt ett år sedan fick familjen Hedlund i Bollnäs en ny familjemedlem, en grekisk landsköldpadda. AnnaLena och Thomas med sonen Alex, 3,5 år, lät döpa husdjuret till Dimebag. De vet ännu inte om sköldpaddan är en han eller en hon, det brukar visa sig när sköldpaddor är runt fem år.

- Vi döpte sköldpaddan till Dimebag efter Dimebag Darrell, gitarrist i Pantera som numera är avliden, berättar AnnaLena.

Dimebag är en grekisk landsköldpadda och inhandlades av en uppfödare i Västerås.

- Dimebag har cites-intyg. Det är lagstadgat för att förhindra illegal handel eftersom sköldpaddor annars är lätta att smuggla in i olika länder, säger AnnaLena.

Vi går in i sonen Alex rum för att titta på husdjuret. Där har familjen gjort inordning ett terrarium till Dimebag. Jorden i lådan är fuktig och i ett hörn hänger en värmelampa för att ge extra värme. Dessutom hänger extra lampor över terrariet som går på timer, så Dimebag får tillräckligt med dagsljus.

AnnaLena lyfter på en konstgjord sten och Dimebag tittar nyfiket fram. När sköldpaddan får syn på grobladen och brännässlorna sätter den fart mot matstenen.

- Dimebag får också pellets och tillskott av mineraler och kalk, säger Thomas och visar burkarna på en hylla.

- Däremot ska man aldrig ge sköldpaddor frukt och grönsaker. Det innehåller för mycket socker. De mår bäst av fiberrik mat, fyller AnnaLena i.

När sköldpaddan km hem till Hedlunds vägde den 36 gram. Nu, ett år senare, stannar vågen på 124 gram. En fullvuxen grekisk landsköldpadda kan väga upp till två kilo. Sköter man om den rätt, kan den bli mellan 50 och 80 år gammal.

- I bland gnider Dimebag huvudet mot min hand. Det gör sköldpaddor för att visa tillgivenhet. Är den sur brukar den gapa och ha ett väldigt mimspel. Annars gör Dimebag inte så mycket väsen av sig, berättar AnnaLena.

I julas lät familjen Dimebag gå i dvala. Då minskade AnnaLena antalet ljustimmar i terrariet och sedan föll Dimebag i vintervila. I två månader sov sköldpaddan i en glasslåda i kylskåpet.

- Då var det tomt. Även Alex frågade efter Dimebag. Men det är bra för sköldpaddor att få sova, de mår bättre och lever längre då, säger AnnaLena.

Mer läsning

Annons