Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aleris tar över Bollnäs sjukhus

Personalen på Bollnäs sjukhus informerades vid lunchtid på tisdagen.

Aleris och Mitt Hjärta har kommit fram till en uppgörelse som går ut på att Aleris köper Mitt Hjärtas verksamhet i Bollnäs.

- Det är positivt för våra medarbetare som väntat länge på att få ett klart besked, och det är positivt för våra patienter och för hela Bollnäs, säger Eva Tjernström (S), landstingsstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

I mars 2011 stod det klart att Investorägda Aleris vunnit landstinget Gävleborgs upphandling av Bollnäs sjukhus. Men beslutet överklagades av Mitt Hjärta som driver hälsocentralen på sjukhuset.

Den här veckan väntades Förvaltningsrätten i Falun ta beslut i frågan, men på måndagen valde Mitt Hjärta att ta tillbaka sin ansökan om överprövning.

– Vi ser inga vinnare i den här rättsprocessen, säger Anna Hammarström, vd Mitt Hjärta.
Även om det skulle visa sig att Förvaltningsrätten delar Mitt Hjärtas uppfattning om att upphandlingen inte gått rätt till är Anna Hammarström inte säker på att det blir en ny upphandling.

– I så fall har de försökt två gånger och misslyckats, då tror jag att landstinget fortsätter att driva sjukhuset och risken blir att de lägger ned lite i taget, säger Anna Hammarström.

För Mitt Hjärta innebär beslutet att ge upp kampen om Bollnäs sjukhus och att samtidigt släppa primärvården i Bollnäs att företaget nu kan satsa mer i andra Hälsingekommuner.

– Det här ger oss möjlighet att fokusera på verksamheterna i Ljusne, Söderhamn och Hudiksvall, säger Anna Hammarström.

Mitt Hjärta driver även en hjärtklinik i Bollnäs men planer finns på att flytta den till Söderhamn. Företagets administration kommer däremot att finnas kvar i Bollnäs.
På tisdagen informerades personalen på Mitt Hjärta i Bollnäs om att Aleris köpt verksamheten och att de anställda får en ny arbetsgivare från och med den 1 november.