Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aleris kan satsa 150 miljoner i Bollnäs – vill bygga nytt äldreboende

Ett toppmodernt äldreboende i nära samarbete med sjukvården. Det kan bli verklighet om Aleris får gehör för sin 150-miljonerssatsning. Men då måste politiken vara med på noterna.

Det är inte bara chefen på äldreboendet Gutenberg, tillsammans med fastighetsägaren, som vill se en privatisering av äldrevården i Bollnäs.

Även vårdjätten Aleris vill slå sig in på marknaden. Om de får som de vill kan ett nybyggt äldreboende, med nära samarbete med sjukvården, för upp emot 150 miljoner kronor bli verklighet i Bollnäs kommun.

Läs även: De vill driva Gutenbergs äldreboende i privat regi: "Ska bli Sveriges bästa äldreboende"

Nu har vårdföretaget börjat uppvakta politiker och andra viktiga aktörer i Bollnäs för en eventuell expansion. De har till exempel haft ett möte med partiernas gruppledare.

– Bollnäs är spännande utifrån att vi har sjukhuset där, säger Aleris utvecklingschef Elisabet Keussen, som har ett övergripande ansvarig för etablering av nya egenregi-verksamheter.

Hon är dock noga med att framhålla att det inte finns några färdiga planer på ett bygge i Bollnäs. För att det ska bli verklighet är det många ”om” och ”men” som måste klaffa.

Läs mer: Så tycker partierna om Aleris vilja att starta äldreboende: "Det gynnar alla i längden"

Med det sagt ser hon försiktigt positivt på möjligheterna att bredda Aleris verksamhet i Bollnäs.

– Vi vill jättegärna samarbeta ännu närmare med kommunen och hemskt gärna driva ett äldreboende i Bollnäs om det finns ett intresse. Särskilt intressant skulle det vara att se hur flödena mellan hälso- och sjukvården skulle kunna fungera ännu bättre och smidigare för de äldre medborgarna, säger Elisabet Keussen.

Aleris har prisats för sitt arbete med Bollnäs sjukhus, som de driver åt Region Gävleborg. Att företaget redan har en väletablerad verksamhet i Bollnäs ökar Aleris intresse.

– Det ger det hela en extra dimension. Sedan är det upp till kommunen om de vill samarbeta med oss. Det är en grund i det hela, säger Elisabet Keussen.

Läs mer: Framgångssagan Bollnäs sjukhus – från nedläggningshot till ett av Sveriges bästa sjukhus

Enligt källor är Aleris beredda att satsa upp emot 175 miljoner kronor på att få igång en verksamhet.

– Det kostar runt 100-150 miljoner att bygga ett äldreboende. Det är en stor investering, som Aleris i så fall skulle göra. De siffrorna är inte gripna ur luften.

Elisabet Keussen vill dock inte bekräfta att det finns några konkreta planer för just Bollnäs. Men medger att intresse finns – om rätt förutsättningar infinner sig.

– Det som krävs, i en sådan relativt liten kommun som Bollnäs, är en bred politisk förankring. Där en majoritet och helst alla partiföreträdare ställer sig bakom en sådan satsning. Att de ser ett värde och vill ha ett positivt samarbete.

Aleris driver redan 32 äldreboenden i övriga landet, varav majoriteten drivs på entreprenad. Av dessa har bolaget byggt sju helt i egen regi, till exempel i Simrishamn, Halmstad och Uppsala.

Läs också: Bollnäs sjukhus högt i rankning – ett av landets bästa

Var i Bollnäs skulle ni kunna tänka er att bygga?

– Jag har varit i Bollnäs ett flertal gånger och tittat lite på var det skulle vara möjligt. Men där har vi inte landat i något särskilt. Vi ser över alla möjligheter.

Om en politisk majoritet skulle infinna sig och allt går i lås för Aleris i en eventuell upphandling kan ett nytt äldreboende stå färdigt tidigast om tre-fyra år.

– Att ta fram en detaljplan tar ungefär ett år och att bygga tar drygt ett och ett halvt år. Så bara där är det två och ett halvt år. Det är långa processer, säger Elisabet Keussen.