Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aleppo har blivit vår tids Guernica när Ryssland höjer insatserna i världen

Tragedin som utspelar sig inför våra ögon på det femte året av det syriska kriget är är vår tids Guernica skriver politiske redaktören Patrik Oksanen i en kommentar.

Ryssland kör just nu sitt globala pokerspel stenhårt. Men det är ingen lek, det är riktiga människor som dör och lider. Konsekvenserna blir omfattande och förödande.

I Syrien har fredsförsöken havererat sedan Ryssland och Syrien släppt lös ett bombhelvete i Aleppo som är på väg att bli vår tids Guernica, då Francostyrkorna, tillsammans med tyska och italienska styrkor, terrorbombade en baskisk stad 1937.

Guernica förevigades också i Picassos målning och blev en symbol för civila dödsoffer och en frustrerad omvärlds oförmåga att stoppa kriget. På samma sätt är Aleppo samma tragiska symbol i våra dagar.

I Aleppo bombas sjukhusen målmedvetet och internationella experter jämför strategin med den Ryssland uppvisade i andra Tjetjenienkriget mot Groznyj. Hänsynslöshet mot civila dödsoffer med visshet om att väst glömmer Rysslands agerande och går vidare.

Läs mer: Det raserade syriska huset

Tills vidare anser USA att det är lönlöst att uppta samtal med Ryssland om den kollapsade vapenvilan. På fem år har över 400 000 dött i Syrien. Merparten dödade av Assadregimen som backas upp av Ryssland. Kriget kommer att fortsätta så länge Moskva väljer att hålla igång det. Det är den beska sanningen. Och det finns många skäl för Ryssland att göra det som att hålla uppe flyktingtrycket på Europa och visa att Moskva är en världsspelare som inte kan ignoreras.

Samtidigt tar nu Kreml och höjer markerna på bordet. Putin har sagt upp ett avtal med USA om att göra sig av med plutonium som kan användas till kärnvapen. Signalen är tydlig att Ryssland viftar med kärnvapenkortet för att få igenom sina intressen i både Ukraina och Syrien.

Läs mer: Rysslands atombudskap till oss

På den ryska kravlistan finns att häva alla sanktioner för Rysslands agerande i Ukraina, inklusive landställen av Krim, dessutom ska USA betala skadestånd för sanktionerna och amerikansk militär närvaro ska gå tillbaka till år 2000 i östra Europa.

Budskapet kan inte missförstås, Putin slänger in fler marker och blänger på Uncle Sam och säger ”törs du syna mig”. Putin är väl medveten att president Obama inte går på bluffen, men i november kan Donald Trump väljas till president. Det är en ledare som mycket väl skulle kunna sälja ut halva Europa i en ny Jaltakonferens. Dessutom finns det en rad europeiska ledare som skulle kunna vinna val 2017 som är väl mottagliga för bluffpoker, och som kan gynnas av en hög konfliktretorik inför valet.

Allt sker medan människor lider. I Aleppo sker det på ”en nivå av barbari som ingen människa ska behöva uthärda” för att använda FN:s humanitära chef Stephen O’Briens ord.

För övrigt anser jag att beredskapskrediten ska användas för att höja svensk försvarsförmåga.

Läs mer: Nej, 12 kanoner löser inte svensk försvarsförmåga