Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alem köpte verkstad och återvände till Ljusne

Alem från Bosnien kom som tonåring till Sverige och Söderhamn. Tack vare att ett projekt och en dröm sammanföll slår han nu ner bopålarna i Ljusne.

Det var länge osäkert var 22-årige Alem Dizdarevic från Bosnien skulle hamna, men han har burit en dröm om en egen bilverkstad. Därför gick han en utbildning i Söderhamn till fordonstekniker efter ankomsten till Sverige.

Efter studierna flyttade han med sin flickvän från Ljusne till Stockholm, där han jobbade på en Mekonomenverkstad på Östermalm. En tillvaro som inte alltid var lätt.

– Det fanns dåligt med lägenheter där, konstaterar Alem Dizdarevic.

Senare, under ett besök hos svärmor, han fick reda på att Kenneth Krantz som drev en lokal bilverkstad, ville bli pensionär.

Alem Dizdarevic besökte verkstaden och förstod att här kan han bokstavligen göra verkstad av sin dröm. Det är en verkstad med 500 kvadratmeters yta, två pelarlyftar där alla bilmärken repareras, även små lastbilar. Det doftar olja, gummi och lack, precis som det brukar göra.

Verkstaden har funnit på platsen i elva år, men har också en äldre historia och var en gång i tiden en biograf.

– Morfar hade verkstad i Zenica. Jag fick lära mig att man ska vara trevlig och snäll. Bra service är det viktigaste, att jobbet är väl utfört. Kunden har alltid rätt, säger Alem Dizdarevic.

I slutet på förra året körde processen i gång med hjälp av projektet Nytag, som matchar invandrare som vill driva företag mot äldre företagare.

– När jag såg att allt kommer att gå vägen bestämde vi oss för att flytta upp.

Överlåtelsen skedde i mars och han skrev avtal med Mekonomen. Alem känner att det är en förutsättning att ha en kedja i ryggen, att det ger verkstaden mer stöd.

Han tycker också att det är mycket bättre att ta över en befintlig verkstad jämfört med att starta en ny. I köpet ingår också kunder, verktyg och en mycket bättre start.

– Utan kunder är det bara en tom lokal.

En förutsättning för köpet var att kunna leverera 100 000 kronor kontant. Det löste Alem genom att spara ihop en del och låna av svärfar och familjemedlemmar.

Sedan började arbetet med att ta över Kenneth Krantz bilverkstad.

– Först jobbade jag för honom i tre månader och sedan han för mig i tre månader. Mars var en bra månad att ta över verksamheten i, det är bra ruljangs då.

Det är väldigt mycket sena kvällar för den nyblivne verkstadsägaren som också kommer att ha en anställd.

– Jag vill förbättra servicen, få kunderna att känna sig välkomna. De ska veta vad som gjorts på bilen och ha möjlighet att vara med när jobbet görs. Kunden ska känna sig trygg och veta att bilen är i bra händer, förklarar Alem Dizdarevic.

– Det är viktigt att vilja hundra procent och att sedan ha intresse av det man håller på med, annars går det inte, säger Kenneth Krantz, som nu är inne på sitt 68:e levnadsår.

Alem nickar instämmande medan Kenneth berättar:

–  Jag har hållit på i 54 år och gått till jobbet och har alltid trivts. Jag tycker om att vara med folk och att prata. Nu ska jag försöka bli pensionär, säger han med ett leende.

Bakom sig har han en fru som ställt upp i vått och torrt, och även skött bokföringen.

– I en sådan här bransch tycker jag inte att man får vara tidsbestämd. Kommer det in en kund klockan 12 kan jag inte säga att nä, nu ska jag åka och äta. De tre första åren hade jag inte en enda dag ledigt. Men jag klagar inte, man väljer själv, konstaterar han.

Däremot ångrar han att han missat barnens skolavslutningar och önskar att Alem i stället väljer att vara med på sådant.

Alem visar runt på övervåningen som ska bli parets bostad.

En hantverkare håller på och jobbar med köksinredningen som precis ska sättas på plats.

Alem Dizdarevic berättar hur väggar har flyttats, om att de tagit upp ett nytt fönster, dörrar har satts på plats i parets trerummare och till sist visar han att de ställt i ordning ett sovrum till barnet.

Det är bråda tider, Alem ska nämligen bli pappa vilken dag som helst.