Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboende lamslogs av strömavbrottet

Det strömavbrott som drabbade stora delar av centrala Ljusdal på lördagen lamslog äldreboende.

När strömmen slutade att fungera blev många oroliga för situationen för sina anhöriga, som bor i något av äldreboendena. Där slutade hissar att fungera och det gick inte att få kontakt via telenätet.

– Vi visste inte vad som hände och när vi inte fick kontakt med äldreboendet blev vi så klart oroliga. Vi visste ju inte hur länge strömavbrottet skulle vara, säger en anhörig till tidningen.

Ingrid Sundström är verksamhetschef för äldreomsorgen. Hon säger att även om en del funktioner slutade fungera, så fanns personal på plats och kunde ge hjälp i normal i omfattning.

– Vi har i dag reservaggregat i Ramsjö och Los som slår till vid strömavbrott. Men på övriga äldreboenden finns inte det, säger hon.

I första hand var det trygghetslarmen som man inom äldreomsorgen var mest oroade för.

– Vi har en backup i Järvsö och så vitt vi vet i dag så fungerade den. Vid larm fick personal i Järvsö ringa vidare och meddela respektive hemtjänstdistrikt, säger Ingrid Sundström.

På de flesta äldreboenden ska telefonerna ha fungerat, men hon utesluter inte att det i något enstaka fall kan ha varit problem.

– Vi startade under söndagen om alla system och har testat så att allt nu fungerar, säger hon.

I dagsläget finns inga planer på att installera reservsystem på äldreboenden.

– Att det finns oroliga anhöriga tar vi till oss och ska se över hur vi kan göra det bättre för att de ska kunna känna sig trygga, säger Ingrid Sundström.