Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre trivdes på Mittjasvallen

Under torsdagen fick de äldre på gruppboendet Backsippan i Edsbyn tillsammans med personal göra en utflykt till det populära utflyktsmålet Mittjasvallen vid Norsbo fäbodar nordväst om Edsbyn.

Berith och Lars Mittjas driver här sommartid levande fäbod med kor, får, grisar, höns, kaniner och en katt, Zita. De har då också servering med bland annat våfflor, ostkaka och Ovanåkersbröd med hemgjord ost. De anordnar också arrangemang som fäboddag och sång och musikframträdanden.

Nu dröjer de till mitten av juni innan Berith och Lars öppnar vallen för den sjunde säsongen av sin turistsatsning här. Men nu, innan lugnet bryts av andra besökare, passade det bra att de boende på Backsippan fick göra ett besök i den gamla fäbodmiljön under mer lugna former.

Lars Mittjas berättade om vallen och fäboden. Mittjasvallen brukades fram till 1945 och den nuvarande fäbodstugan uppfördes 1881.

Några av de äldre som var med mindes Mittjasvallen från tidigare år. En av dem var den på sin tid mycket duktige skogshuggaren Sven Bomark som ofta varit i omgivningarna och jobbat.

Så åt man våfflor och Ovanåkersbröd med ost och hade de trevligt under det att brasan knastrade i stugans öppna spis.