Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre ska få se lokal kultur

Kultur vid Dellen blir ett prov men på sikt ska fler kulturevenemang filmas för att visas exklusivt inom äldreomsorgen.

– Kultur är viktigt och vi vet att människor inom omsorgen vill se föreställningar som ges lokalt, säger Per Iversen, verksamhetschef vid omsorgsförvaltningen.

En teknik för att föra över rörliga bilder och ljus till en dator och bildskärm kallas för streaming och det är den tekniken som ska användas för att se till så att människor som vistas inom omsorgen kan titta på föreställningar. Tanken är att när kulturförvaltningen engagerar en artist eller skådespelare ska det ingå en klausul i kontraktet om att kommunen ska få filma och sända föreställningen.

Det kan bli sändningar från Soppluncherna som arrangeras på Café August för att ge ett exempel. Först ut blir det kulturstreamning från Kultur vid Dellen i sommar. Men det är inte sändningar som ska visas för allmänheten.

– Vi har inte råd att köpa rättigheterna för att lägga ut filmerna på You Tube, men vi har råd att visa dem för en begränsad krets, säger Per Iversen.

Tanken är att kulturevenemangen ska visas på kommunens äldreboenden men de ska också gå att se genom ett särskilt program, en app, som laddas ner till mobilen eller läsplattan för människor inom omsorgen. Det blir som ett digitalt kulturbibliotek för äldre förklarar Per Iversen.

En viktig anledning till att detta är möjligt att genomföra är de 1,7 miljoner kronor som Hudiksvalls kommun fått från Statens kulturråd.

Syftet med projektet är att öka livskvaliteten för människor inom äldre- och handikappomsorgen och ingår i det större samarbets- och forskningsprojektet Hudiksvall hela livet.