Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre ska bli väl omhändertagna

Kritiken har varit massiv mot Hagängsgården i Harmånger sedan det uppdagats att en 87-årig kvinna vanvårdats på omsorgsboendet. En vanvård som med stor sannolikhet bidrog till att hon avled efter att bara ha vistats ett par månader i somras på Hagängsgården.

Annons

Händelsen i sig är skrämmande, upprörande och naturligtvis fullständigt oacceptabel. Det blir inte precis bättre av vanvården uppmärksammades först sedan dottern till den framlidna kvinnan gjort en anmälan. Det talar för att det inte bara är själva omsorgen som brister utan också den interna kontrollen och uppföljningsverksamheten.

Det är bara att konstatera att det är först sedan dotterns anmälan kommit in som det påbörjats en utredning om det inträffade. Utan denna anmälan hade de brister som låg till grund för vanvården fortsatt att existera. Vilket i sin tur hade inneburit ett direkt hot mot hälsan för de äldre på Hagängsgården. Eller för den delen något annat omsorgsboende i kommunen.

Därför är det viktigt att politikerna i omsorgs- och lärandenämnden, med ordförande Sven-Åke Eriksson (C) i spetsen, menar allvar med att det ska vändas på alla stenar. Och ser till att så verkligen blir fallet. Så att det här inte återupprepas.

Gamla människor ska självklart tas om hand på ett vänligt och omsorgsfullt sätt. Och anhöriga ska inte behöva vara oroliga, utan kunna vara trygga med att de äldre blir väl omhändertagna.

Mer läsning

Annons