Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre och norrlänningar friskast

Äldre, norrlänningar och sydsvenskar är mest helårsfriska, visar Jobbhälsobarometerns senaste undersökning.

Annons

När Jobbhälsobarometern i sin senaste undersökning valde att vända på kuttingen och fråga efter vilka som varit friskast och inte haft några sjukdagar, i stället för att fråga efter sjukdagar, blev resultatet något överraskande. Det visade sig att äldre arbetstagare (över 55 år) och arbetstagare i Norrland och i Sydsverige är de som är friskast.

Åldersmässigt är det i dag de som är 55 plus som är mest helårsfriska, visade det sig. Där hade nästan hälften av de tillfrågade inte haft någon sjukdag alls det senaste året. I åldersgruppen upp till 40 år uppgav bara en tredjedel att de varit helårsfriska de senaste 12 månaderna.

Friskast tycks norrlänningarna vara, där svarade över 40 procent av de tillfrågade att de inte haft någon sjukdag det senaste året, att jämföra med 35 procent för anställda i Stockholm, Västsverige och östra Mellansverige.

Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer av ett representativt urval av svenskar i åldern 20 – 65 år och som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern för 2011 omfattar ett urval på 5 000 personer.