Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre missgynnas i vården

Att få sjukvård som utgår från dig som individ borde vara en självklarhet, men så är inte alltid fallet. Trots att det i hälso- och sjukvårdslagen står att den som har det största behovet ska ges företräde används åldersgränser inom flera sjukvårdsområden. Det är inte acceptabelt.

Därför är vi i Folkpartiet så glada att riksdagen äntligen klubbat igenom en utvidgning av den befintliga diskrimineringslagen. Det innebär att hela samhället omfattas – inte bara arbetsmarknaden som idag.

Och det behövs. Trots att ingen forskning stöder åldersgränser inom sjukvården påverkas den behandling du får av din ålder. Det finns flera fall där 70-åringar och äldre rekommenderas mindre effektiva behandlingar än yngre, med sämre behandlingsresultat som följd.

En tredjedel av alla bröstcancerfall rör kvinnor över 70 år. Trots det får de sämre behandling under hela vårdkedjan. Genom senare upptäckt har tumörer hunnit växa sig större, de karakteriseras sämre, lymfkörtlar undersöks mindre ofta och underlaget för behandling blir sämre. Konsekvensen blir ökad risk för återfall och död. Samma sak är det inom leukemi- och ändtarmscancer- och lungcancervården. En del skyller på att det saknas kliniska studier över hur man bör behandla äldres cancer. Och även här sker åldersdiskriminering.

Över 60 procent av alla cancerdiagnoser ställs på personer 65 år eller äldre. Samtidigt är det bara drygt 20 procent av dem mellan 65 och 70 år som ingår i kliniska studier. Siffran för patienter över 70 år är ännu lägre. Man skyller bland annat på att de har andra sjukdomar som gör det svårt/riskabelt att utsätta dem för kliniska studier och att tolka resultaten. Men många lever högt upp i åldrarna utan hälsoproblem som skulle kunna lägga hinder för sådan forskning.

Visst kan det finnas skäl för skillnader i behandling men ofta finns ingen annan förklaring än patientens ålder. Människor åldras olika och kronologisk ålder är inget bra mått på hur man fungerar under livets gång. Därför är denna lag så viktig.

Hans Backman (FP) riksdagsledamot från Gävleborg

Barbro Westerholm (FP) riksdagsledamot och talesperson i äldrefrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel