Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre missgynnas av alliansens politik

Margareta B Kjellin (m) och Sundgren (m) har försökt försvara alliansregeringens straffbeskattning av bland annat pensionärer.

Annons

Margareta B Kjellin skriver den 9 november 2009. "All forskning visar att skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare som gör det lönsammare att arbeta är viktiga - därav jobbskatteavdraget". Hans Sundgren har behov av att koppla samman socialdemokraterna med PRO.

Margareta B Kjellin bör nog inte vara så tvärsäker om sambandet mellan jobbskatteavdraget och en ökad sysselsättning då inte ens regeringen är övertygad.

Det är en mycket komplicerad uppgift att särskilja effekterna av reformerna från andra faktorer som också påverkar sysselsättningen skriver regeringen vidare.

Ingenting överraskar oss längre då Margareta B Kjellin och Hans Sundgren vill visa att de vet bättre än vad nationalekonomerna i finansdepartementet vet.

Från 2010 går alla pensionärer med en pension över 7 900 kronor back jämfört med 2009. Att påstå något annat är närmast oförskämt och vittnar om brist på respekt för de 1 600 000 pensionärer som har byggt vårt land. Jobbskatteavdragen har dränerat statskassan på 71 miljarder kronor. Statens beräknade underskott i år överstiger 100 miljarder. Detta har staten löst genom upplåning och en ökning av statsskulden. Att alliansregeringen lånat pengar till jobbskatteavdragen måste väl alla med elementära kunskaper i ekonomi hålla med om.

Vet Kjellin och Sundgren att den genomsnittliga pensionen för dem som går i pension 2009 är 12 291 kronor för män och 8 598 kronor för kvinnor. Efter ett helt arbetsliv räcker det inte med en usel pension utan nu lägger alliansregeringen på en börda till i form av högre skatt för män med drygt 600 kronor och för kvinnor med 470 kronor per månad i jämförelse med den skatt som löntagare betalar vid samma inkomst. Det skulle kosta 28 miljarder att ge landets 1 600 000 pensionärer samma grundavdrag, som löntagarna har vid beskattningen.

Genom straffbeskattningen av pensionärerna bidrar de till att finansiera mer än en tredjedel av vad jobbskatteavdraget kostar - 71 miljarder. Förklara rättvisan i det den som kan.

Regeringen skriver i budgetpropositionen att jobbskatteavdragen leder till fler jobb och drar till med 80 000 nya jobb. Jobbskatteavdragen kostar 71 miljarder. Det betyder 900 000 kronor för varje nytt jobb. Och fakturan kommer i förskott: Hela påståendet är gripet ur luften eller ur det grumliga vatten som Sundgren skriver om. Regeringens bedömning för 2010 är en arbetslöshet om över 10 procent. Vad är det för arbetsgivare som har anställt 80 000 nya. Det får vi aldrig veta. Påståendet hör mer hemma i fablernas värld.

Vi har avslutningsvis två enkla frågor till Kjellin och Sundgren

1. Anser ni att regeringens särbehandling av pensioner i jämförelse med arbetsinkomster vid inkomstbeskattningen är ett missgynnande av pensionärerna och därigenom oförenligt med diskrimineringslagens huvudsyfte.

2. Finns det något annat land i världen som beskattar pensioner högre än arbetsinkomster.

För PRO Samorganisation i Söderhamn

Stig Wigren

Ordförande

Sven Erik Jansson

Sekreterare

Mer läsning

Annons