Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Albert Vikstens kojby rustas

Albert Viksten-sällskapet slår larm om att författarens kojby i Lassekrog förfaller. Men räddningen är nära.

– Vi har genom kommunens arbetsmarknadsenhet fått tillgång till två personer som ska arbeta med kojbyn, säger Ljusdals kommuns fastighetschef Anders Berg.

Kommunen har ett nyttjanderättsavtal med värdshusägarna i Lassekrog.

Kommunen är ansvarig för det periodiska underhållet av den kojby som författaren Albert Viksten såg till att skapa under sin livstid.

– Det är bra att det händer något, säger krögaren Peter Hommen om upprustningen.

– Jag kan inte alla detaljer. Men jag ska ta frågan med mig. Vi har möte med utskottet om en vecka, säger Jonny Mill (SRD), ordförande för kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott, om renoveringsbehoven i Lassekrog.

Albert Viksten-sällskapet skriver genom sin ordförande Gertrud Berglund att sällskapet verkar för att vidmakthålla intresset och vidga förståelsen för författaren, folkbildaren, miljökämpen och hembygdsvännen Albert Viksten och hans verk.

"Vi vill härmed påverka handhavandet av Albert Vikstens livsverk. Kojbyn är för Ljusdals kommun viktig ur historisk och kulturell synvinkel. Årligen besöks kojbyn av turister och kommunens egna invånare som då möter ett friluftsmuseum i förfall", heter det i skrivelsen.

Det framhålls vidare att Albert Vikstens kojby, med bland annat skogsarbetarkojor och flottarmuseum, är ett "kulturminnesmärke över det som skapat och utgör förutsättningar för vår bygd – skogen och älven".

Anders Berg räknar med att flera av de arbeten som efterfrågas i kojbyn, bland annat taklagning, hinns med under årets barmarkssäsong.

– Sedan är det väl ett problem som alltid med att vi ska klara av ett omfattande fastighetsunderhåll med små ekonomiska resurser, säger Anders Berg.

Albert Vikstens kojby i Lassekrog blir 50 år nästa år. Författaren avled 1969, det vill säga tre år efter det att kojbyn stod klar.