Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alasågen får kritik för säkerheten

Tidigare i år skadades en anställd på Ala sågverk och tvingades amputera pekfingrets yttersta del.
Efter arbetsplatsolyckan har Arbetsmiljöverket hittat brister i sågverkets säkerhetsarbete.

Det var i början på april som en anställd på Ala sågverk skadades i samband med ett rembyte. Pannskötaren skulle på egen hand byta ut en trasig rem men fastnade mellan remmen och remskivan. Den anställda klämde högerhanden och skadade pekfingret så allvarligt att fingrets yttersta del amputerades.

Som en följd av arbetsplatsolyckan genomförde Arbetsmiljöverket i slutet på augusti en inspektion av säkerheten på sågverket. Vid besöket hittade arbetsmiljöinspektören två punkter där han kräver förbättring.

Enligt inspektörens krav ska en riskbedömning i framtiden göras innan reparationsarbeten påbörjas. I inspektionsmeddelandet skriver Arbetsmiljöverket att Ala sågverk vid tidpunkten för olyckan inte hade en fungerande rutin eller arbetssätt för hur risker ska identifieras.

Enligt sågverkschefen Erik Sjölund har man på Alasågen redan påbörjat arbetet med riskanalyser, samt med att förändra attityden till säkerhetsfrågor.

– Som ett exempel håller vi på och tar fram en checklista i fickformat som alla operatörer och reparatörer kan ha i bröstfickan och titta på innan man gör reparationsarbeten.

Den andra punkten gäller att sågverket ska vidta extra säkerhetsåtgärder vid ensamarbete.

Han tror att grunden till många arbetsplatsolyckor grundar sig i ett stressmoment.

– Man vet innerst inne att man inte borde göra det men man chansar för att man är stressad. Det är också viktigt att vi inte har en machokultur där man ska visa att man är tuff och tar genvägar.

– Beträffande extra säkerhetsåtgärder vid ensamarbete så gäller det att tänka efter före, samt att vi tar hjälp av larmsändare som känner av om en skadad inte längre är i rörelse.

Ala sågverk har till 29 november på sig att skicka svar till Arbetsmiljöverket, där företaget ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits.