Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ala-sågen drar ner

Marknaden för sågade trävaror är fortsatt tuff. Nu drar Ala-sågen ner produktionen i sågen och förhandlar om skiftgången i Ala Komponent.

Svag efterfrågan på finpapper och sågade trävaror gör att skogskoncernen Stora Enso beslutat om omfattande neddragningar av produktionen.

Hos Stora Ensos sågverk i Ala är man inne på tredje veckan av minskad produktion. Förhandlingar pågår om förändrad skiftgång i komponentfabriken.

- Vi har dragit ner produktionen i sågen med 20 procent, innebärande att de 82 anställda går hem en dag i veckan. Det är inte en uppgörelse om arbetstidsförkortning av det slag som If Metall gjort. Den lediga tiden tas från det arbetstidskonto som finns inom många avtalsområden. Lönen är densamma som vid arbetad tid, säger sågverkschef Erik Sjölund.

Den tid som sätts in på ett arbetstidskonto kan tas ut i form av pensionssparande, lön eller ledighet. Personalen tar nu ut det i ledig tid ett skift i slutet av veckan, per operatör.

Alternativet till neddragningen hade blivit uppsägningar:

- Genom att personalen ställt upp solidariskt har vi sluppit varsla 15. Vi kan dock inte ge några garantier för hur det blir längre fram, uppsägningar kan komma ändå. Det beror på utvecklingen, säger Sjölund.

Produktionsneddragningen ska pågå i åtta veckor.

- Sen kör vi för fullt fram till sommaren. Under juli kommer det att göras en större reparation av panncentralen, då står sågen stilla en månad. Dagens sågverk producerar enligt kontrakt med blandade dimensioner och kvalitéer. Vi kan inte gissa vad som kommer att efterfrågas senare och binda kapital i lager, därför är denna åtgärd helt rätt, säger Sjölund.

Vad gäller Ala Komponent har sågverksledningen lagt ett förslag om ändrad skiftgång som man vill få godkänt av facket innan det offentliggörs.