Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akvariefiskarna - våra blöta vänner

/

Man kan inte klappa djuren. Annars har akvariefiskarna många fördelar, ingen risk för allergier, minimalt med skötsel och man kan resa på en semestervecka utan att bekymra sig.

Annons

Många tröttnar dessvärre ganska fort och det beror ofta på att starten kan vara besvärlig. Ett akvarium ska ha ordentlig belysning för att växterna ska trivas, men de som snabbast drar fördel av det är algerna, som lätt breder ut sig i ett nystartat akvarium.

Slarvar man dessutom med de viktiga vattenbytena kommer akvariet snart att likna ett igengrott träsk.
Den som klarar sig igenom första tiden och planterar rejäla växter kommer att märka att algtillväxten senare minskar till förmån för större växter som i längden konkurrerar ut algerna. Helt algfritt blir det knappast aldrig, men många fiskar äter alger så det finns fördelar också med det.
Men knappast någon har akvarium bara för att titta på växter, det är fiskar och andra varelser som får burken att leva och bli intressant. Råden haglar över nybörjaren och försäljarna står på tå och vill erbjuda den ena dyra lösningen efter den andra.
Fiskarna är det mest spännande inköpet och även det som leder till mest bekymmer. Det är vanligt att flera dör inom en vecka efter hemkomsten, ofta på grund av nitritförgiftning som orsakas av en kemisk obalans. Kranvattnet är dessutom klorerat, och kan skada.

Andra problem som kan uppstå är att fiskarna angriper varandra eller att de blir sjuka. Därför gäller det att vara noga i förberedelserna.
Det är bra att vara påläst innan köpet. Många faller lätt för ett gäng små söta fiskar för att efter en tid upptäcka att de slukat allt levande i akvariet och tuggat i sig det mesta av växterna. Fråga också i butiken om fiskarna passar ihop, de flesta som driver handel med fiskar har mycket kunskaper.
Ett litet akvarium är som regel mycket svårare att sköta än ett större. Orsaken är att koncentrationen av gifter snabbt når höga nivåer och att det lätt blir överbefolkat. Ett akvarium på runt 30 liter klarar bara några få fiskar som dessutom knappast kommer att trivas.
60 liter brukar anges som minimun och ännu större akvarier ger mer frihet i valet av fiskar. Ställ gärna akvariet i något av bostadens mörka hörn. Akvarier mår oftast dåligt i solljus.

Att köpa kemikalier kan kännas trist, men är viktigt och en besparing i längden eftersom det hjälper fiskarna att överleva. Doseringen är relativt enkel och vanligtvis räcker det med en eller två sorters kemi. Akvariefiskar har för övrigt väldigt varierande livslängd, från något år till decennier.
I starten ska man ta det lugnt och låta akvariet vara igång någon vecka innan fiskarna planteras in. Låt de sakta vänja sig vid temperaturen genom att låta påsen med fiskar ligga och flyta i vattnet i åtminstone 20 minuter. Sedan kan man späda vattnet i påsen med det nya, innan de släpps fria.
Det finns massor av råd att hämta för nybörjaren på olika forum, men de skiftar i kvalitet. Det kanske bästa tipset är att hämta en bra bok på biblioteket och läsa på innan man sätter igång på allvar.

Mer läsning

Annons