Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutbil i stället för ambulans oroar facket

Landstinget vill ersätta ambulansen i Los med en akutbil som är bemannad dygnet runt, något som nu får kritik av ALARM-Ambulansförbundet.

– Vi är väldigt oroliga för den här utvecklingen. Vi tycker inte att det är bra och våra medlemmar har länge varnat för detta, säger Henrik Johansson, förbundsordförande ALARM-Ambulansförbundet.

I höst kommer ambulansen i Los att ersättas av en akutbil, även kallad bedömningsbil. Det ska ske i ett pilotprojekt som man hoppas ska förbättra vårdkvaliteten i glesbygden.

Men ALARM-Ambulansförbundet tror att förändringen kan leda till försämrade möjligheter att utföra livräddande insatser och ökad risk för allvarliga skador. I värsta fall tror man det kan leda till dödsfall, exempelvis vid en trafikolycka eller liknande.

– I en ambulans är man alltid två vid en livräddande insats, det behövs fyra händer. Ensamarbete är inget vi hyllar när det gäller allvarliga olyckor eller ett skadepanorama som kan bli förödande för en ensam individ, säger Henrik Johansson.

Bedömningsbilen kommer att bemannas med en sjuksköterska dygnet runt. Det är en vanlig personbil som har samma utrustning som en ambulans, men saknar bår. Ambulansen i Los finns där enbart dagtid, men är bemannad med två personer varav minst en har sjuksköterskeutbildning.

Henrik Johansson tror att det hela handlar om en besparingsåtgärd i grunden.

– Det här är första steget i en kraftfullare nedbemanning. Sprider den här trenden sig så kommer belastningen att öka.

Jörgen Tranevik är verksamhetschef för länets ambulanssjukvård och blir förvånad över dessa synpunkter.

– Jag är lite oförstående inför deras kritik. Vår bild är att det snarare blir avsevärt bättre för befolkningen, och de utredningar som har gjorts talar positivt för den här typen av verksamhet. Dessutom vet vi att de har varit otroligt positiva lokalt och från politiskt håll i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Enligt Jörgen Tranevik är intresset stort för att arbeta i akutbilen.

– Vi har haft intresseanmälningar kring bedömningsbilen och kommer inte att ha svårighet att bemanna den. Vi kommer att ha en extremt hög kompetens.

En risk- och konsekvensanalys kommer att göras under maj månad tillsammans med berörda verksamheter.

– Dels ambulanssjukvården men även primärvården som är involverad i det här projektet.

Någon besparingsåtgärd anser Jörgen Tranevik inte att det är.

– Nej absolut inte, snarare en kvalitativ förbättring. Vår intention är att det ska bli bättre än vad det är i dag.