Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akutbil ger Los mer vård

Halvdagsambulans ersätts med akutbil dygnet runt när Losbygden får unikt vårdprojekt i två år.

Annons

Lösningen finns redan på en handfull ställen i landet. Men i Los är det unika att regionen och kommunen samverkar.

När lokalt ambulans- och vårdansvariga mötte befolkningen i Los på torsdagskvällen presenterades färsk statistik som visade att den ambulans som varit stationerad dagtid i Los måndag till fredag i själva verket varit där i genomsnitt endast halvdagar.

Roger Östlund, vårdenhetschef, ambulansen i Ljusdal, berättade att av Losambulansens 270 uppdrag i fjol var det endast 14 som gällde mycket akuta fall i närområdet. Resten handlade om uppdrag på annat håll eller fall som inte var av blåljuskaraktär.

Roger Östlund kunde tillsammans med Kerstin Hallonqvist, primärvårdschef i Ljusdal och Annette Hammarlund-Johansson, hälsocentralschef för Färila-Los, visa den bedömningsbil utan bår som ska ersätta dagambulansen i Los.

– Bilen får ambulansutrustning och lite till, säger Roger Östlund.

Det är åtta i ambulansorganisationen som ska turas om att vara i Los på ensamarbete dygnet runt och arbeta på ambulansen på annan ort resten av arbetstiden.

– 14 personer har sökt jobbet, säger Roger Östlund.

Den här interna lösningen gör det hela till ett nollsummespel ekonomiskt, berättade de tre företrädarna för Region Gävleborg på mötet i Los.

Region Gävleborg och Ljusdals kommun ser tillsammans till att det på Furugården i Los finns två sjuksköterskor, dock inte dygnet runt. Nu framhölls det att den som ska bemanna bedömningsbilen ska hjälpa dessa två i vård- och omsorgsuppdrag när det inte är några utryckingar.

– För svårt sjuka, som inte alltid påkallar akut hjälp men som ändå har behov dygnet runt, måste den här nya resursen som alltid finns i Los vara en stor trygghet, säger Annette Hammarlund-Johansson.

Under mötet på torsdagskvällen frågades det bland annat om tvåårsprojektet som börjar i höst ska ersätta ambulansen. Men Roger Östlund var tydlig med att det är SOS Alarm och 112 som fortfarande gäller vid akutfall och att då rycker ambulansen ut. Men bedömningsbilens personal är snabbare på plats och kan inleda hjälpen och framför allt vara ett stöd för patienten.

Roger Östlund berättade vidare att förutom ambulanser stationerade i till exempel Ljusdal och Edsbyn finns det helikopter i Östersund och inom en snar framtid även i Mora.

Östlund stack dock inte under stol med att Ljusdal som kommun mister en dagambulans i och med projektet i Los men sa samtidigt att området (två dygnetruntbilar i Ljusdal och en i Delsbo) har färre uppdrag per bil än till exempel Hudiksvall.

Under mötet kom hyllades också räddningsvärnet i Los och dess insatser i väntan på ambulans, IVPA, för att rädda liv när ambulansen är en bra bit bort. Värnet har, enligt räddningstjänsten, haft sex sådana larm hittills i år medan Tandsjöborgsvärnet haft två.

Christina Granqvist är en Losbo som har stor insikt i frågan eftersom hon jobbat på ambulansen och numera är sjuksköterska i Losområdet åt både kommun och region. Hon är dessutom med i räddningsvärnet.

– Det som är på gång blir bra. Tidiga insatser är viktiga och samarbetet mellan kommunen och regionen är en trygghet på sikt, säger Christina.

Losborna lovas få ta del av uppföljning under och efter projekttiden.

Annons