Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktiviteter runtom om i hela länet för att undvika benskörhet

Under onsdagen anordnade Region Gävleborg en osteoporosdag på flera orter i länet.

Osteoporos, eller benskörhet, är lite av en dold folksjukdom, och under onsdagen passade några olika föreningar på att informera.

I Hudiksvall samlades representanter för Region Gävleborg, Riksföreningen Osteoporotiker, ROP, PRO, SPF och Reumatikerförbunder för att tala om osteoporos.

– Alla är lika angelägna att minska den här okända folksjukdomen, säger Monica Sundin som är osteoporossköterskan på Lillfjärdens hälsocentral.

– Man räknar att varannan svensk kvinna någon gång i livet faller på grund av benskörhet. Benskörhet i sig själv gör inte in, men ramlar man och får en fraktur, då gör det ont, konstaterar hon.

På gågatan i Hudiksvall hade föreningarna ställt upp sina bord, och informerade de som stannade till.

– Vi talar mycket om livsstil för att minska risken för benskörhet. Kosten, att vara ute och röra på sig, och inte röka, säger fysioterepeut Caroline Appelgren.

Man lockade med till exempel ett chi gong-pass, stavgång, hantlar, och en chans att testa sin balans.

På eftermiddagen bjöd dessutom osteoporossköterska Monica Sundin och fysioterapeut Caroline Appelgren in till en föreläsning i Pelarsalen på sjukhuset.

I Ljusdal samlades man på Postplan, och det var ett dansant program man hade satt ihop.

Det började med att linedansarna visade upp sina färdigheter. Därefter var det aktiviteter varje timme. Rullatorgympa, zumba, och bugg/gammeldans.

Dagen avslutades med föreläsning i Stora salen på Ljusdals sjukhus.