Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktionsgruppen för Fikru Maru uppvaktade UD

På treårsdagen av hjärtläkaren Fikru Marus frihetsberövande i Etiopien gjorde Aktionsgruppen för Fikru Marus Rättvisa en uppvaktning på UD.

Gruppen bestående av Ann-Britt Lindmark-Lagerwall och Margareta Sidenvall från Aktionsgruppen, riksdagsledamot Désirée Pethrus, Kd och Fikru Marus familj, hustrun Mezereth Mengistu och döttrarna Fikirtu och Emy Maru fick träffa en delegation på fyra personer med biträdande chefen för konsulära ärenden Isabella Törngren i spetsen.

Fikru Maru är biståndsarbetaren som råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt och hamnade i en härva av maktstrider mellan olika ministrar där tullministern oskadliggjordes genom att fängslas anklagad för korruption.

Under de år som Aktionsgruppen verkat har vi haft upprepade brevkontakter med UD där svaren alltid varit att man ägnar sig åt ’tyst diplomati’ och att man inte kan lägga sig i ett annat lands rättsprocess. Rättprocessen såg i mars förra året ut att snart kunna gå mot ett slut när åklagaren presenterade sina för alla närvarande i rättssalen uppenbart krystade bevis. Med detta som bakgrund lämnade försvaret in en begäran att Fikru Maru omedelbart skulle friges. Denna begäran har man skjutit upp att ta ställning ett oräkneligt antal gånger.

Aktionsgruppen gjorde klart för UD att vår bedömning var att det som förevarit det senaste året inte har varit en rättsprocess utan ett spel för gallerierna. Vi hade ett konstruktivt samtal under besöket och har nu en tilltro till att UD kommer att lägga ribban högre i sin kontakt med Etiopiska företrädare ansvariga för Fikru Marus belägenhet.

Den 20 juni är nu ett nytt datum utsatt i domstolen. Möjligen finns den ett annat tonfall bland domarna inför den dagen och det finns orsak att känna ett visst hopp. Aktionsgruppens förhoppning är att UD inför den dagen kommer att använda andra verktyg i sin diplomati och göra klart för Etiopisk myndigheter att fortsatt häktning utan rättegång är fullständigt oacceptabelt och strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter som säger att en process mot en häktat skall ske utan otillbörligt dröjsmål.

Margareta Sidenvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel