Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktionsgruppen: "Det vore en skam för svensk dipomati om Fikru Maru dör"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa kräver att utrikesminister Margot Wallström agerar inför att den etiopiska domstolen lovat ta upp ärendet under torsdagen.
– Det vore en skam för svensk diplomati om Fikru Maru dör på ett etiopiskt sjukhus på grund av att åtgärder från UD inte har varit på den allra högsta nivån, säger Margareta Sidenvall, Hudiksvall.

Aktionsgruppen har uppvaktat UD. Samtidigt agerar Ulla Andersson (V), Gävle, i riksdagen med en fråga till utrikesminister Margot Wallström: "Vad avser statsrådet göra för att intensifiera regeringensinsatser för att få Fikru Maru frisläppt och få hem honom så att han kan få adekvat vård?"

UD:s svar på kritiken är att det pågår ett intensivt arbete: Läs mer om att UD kallat till sig Etiopiens ambassadör här.

Läs mer: Fikru Marus förhandling skjuts upp igen

Den utan dom fängslade hjärtläkaren Fikru Maru lider sedan den 3 september av en kollapsad lunga och vårdas på sjukhus i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Den svenske hjärtläkaren, som har en halvtidstjänst på Hudiksvalls sjukhus, har suttit frihetsberövad sedan den 12 maj 2012. Han är en av ett femtiotal misstänkta i en korruptionshärva riktad mot landets tidigare tullminister.

Läs mer: UD om Fikru Maru: "Angelägna om att rättsprocessen fullföljs utan fördröjning"

Vårdinsatserna som Fikru Maru fått så här långt har inte resulterat i att lungsäcken återställts . En läkare vid Sahlgrenska sjukhuset bedömer att Fikru Maru befinner sig i ett livshotande tillstånd om han inte opereras.

Förutsättningarna för att göra den operationen saknas inom etiopisk sjukvård bedömer samtidigt docent Lars Wiklund. Möjligtvis hade operationen kunnat utföras på den klinik som Fikru Maru startade i Addis Abeba med svenska biståndspengar, bedömer docent Wiklund, men kliniken är stängd sedan grundaren fängslades.

Det börjar bli litet panikkänsla förklarar Margareta Sidenvall. Utifrån vårdbehovet har Fikru Maru valt att inte ytterligare styrka sin oskuld utan han har i stället bett domstolen att avkunna en dom utifrån den bevisning som åklagaren och Marus advokater hittills lagt fram.

Läs mer: Dottern Emy Maru inför treårsdagen: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

– Vi säger att han är oskyldig men på grund av hälsotillstånd kan han inte försvara sig och ber därför om snabb dom, säger dottern Emy Maru som befinner sig i Addis Abeba.

En eventuell fällande dom ger Fikru Maru möjlighet att begära nåd för att få vård, en friande dom innebär att han kan föras till sverige för vård,

Men just nu är det sommaruppehåll i Federal High Court och det är därför en jourdomstol som tagit upp begäran om att målet ska avgöras. Deras beslut har försenats av en intern diskussion inom domstolen om beslutet ska fattas av jourdomare eller av målets ordinarie domare. Ny förhandling är utsatt till idag, torsdag den 28 september.

– Margot Wallström, vidta i dag de krafttag som behövs för att Fikru Maru inom enstaka dagar skall kunna lämna Etiopien för vård i Sverige, säger Margareta Sidenvall.

Samtidigt har Fikru Maru blivit ett fall för EU-kommissionen. Sexton svenska EU-parlamentariker har skrivit på Bodil Valeros (MP) fråga. Ledamöterna ställer frågan om EU:s delegation i Addis Abeba känner till frihetsberövandet av Fikru Maru och vad delegationen gör för att se till att Fikru Maru får en rättvis och skyndsam rättegång. Ett svar brukar ta två-tre veckor förklarar pressekreterare Madeleine Nygrund.