Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktionsgrupp kräver ministerbesök hos Fikru Maru: "En tydlig kränkning av mänskliga rättigheter"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Nu skulle det vara på sin plats att en minster besöker Fikru Maru i Killitofängelset där han suttit häktad i mer än tre år i väntan på dom. Det skulle vara viktigt psykologiskt och diplomatiskt anser Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa i ett brev till utrikesministern.

Sverige sitter nu i FN:s säkerhetsråd och utrikesminister Margot Wallström framhåller att Sverige kommer att jbba för att lyfta frågor om mänsliga rättigheter.

Läs mer: Besvikelse över inställd förhandling: "Nu måste Sverige kräva en Fikru Maru får en rättsprocess"

"Det känns glädjande att både Du och Statsministern de senaste dagarna kraftfullt betonat att Sverige kommer att lägga stor vikt vid arbete med mänskliga rättigheter. Jag vill med anledning av detta lyfta upp fallet med den i Etiopien sedan över tre år fängslade hjärtläkaren Fikru Maru."

Så skriver Margareta Sidenvall, Hudiksvall, på uppdrag av Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa i ett brev till utrikesminister Margot Wallström.

Orsaken är att på kort tid har den etiopiska domstolen satt tre datum för förhandling men ställt in med kort eller inget varsel. Nu har domstolen satt datumet till 20 juli för att ta ställning till Fikru Marus begäran om att försättas på fri fot.

Hjärtläkaren, som har en halvtidsanställning på Hudiksvalls sjukhus, hade den 12 maj suttit fängslad i Etiopien i tre år i väntan på rättegång i en korruptionsutredning riktad mot landets tidigare tullminister. Sverige har tagit upp Marus fall i samband med att utrikesministern och statsministern besökt Etiopien, statsbesök där också Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd diskuterats.

– Margot Wallström, drygt tre år i häkte under mycket svåra omständigheter, är en tydlig kränkning mot mänskliga rättigheter, säger Margareta Sidenvall i direkt uppmaning till utrikesministern.

Läs mer: Tre år utan dom för Fikru Maru: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

Läs mer: Fikru Maru: "Förråd av landet jag föddes i och av landet som adopterade mig"

Margot Wallström har inte lämnat några kommentarer kring aktionsgruppens utspel. Däremot svarar Margot Wallström på en fråga i riksdagen från Ulla Andersson (V).

"UD och ambassaden har i återkommande kontaktermed våra etiopiska motparter uppmanat till en rättssäker och skyndsam hanteringav Fikru Marus ärende. Frågan om en snar rättslig prövning togs även upp isamband med statsministerns besök i Addis Abeba" skriver Margot Wallström i sitt svar.

Sverige kan inte ingripa i andra länders rättsprocesser framhåller utrikesministern.

– Men det är beklagligt att Fikru Maru har fått vänta så länge på domstolsförhandlingen, skriver Margot Wallström i svaret till Ulla Andersson (V).