Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktieägarna bär ansvaret

Det är långt kvar innan vi har något som kan liknas vid jämställdhet inom de svenska börsbolagens styrelser. Tråkigt nog finns det ingenting som tyder på att det är någon större förbättring på gång. Snarare är tendensen den motsatta.
Vem bär då ansvaret för detta?

Annons

Egentligen är det lite tramsigt att behöva ställa en sådan fråga, för det torde vara givet. Ansvaret ligger helt och fullt på ägarna till bolagen. Det är aktieägarna som avgör vem som ska sitta i bolagsstyrelserna, och därmed är det också deras ansvar att jämställdheten inom detta område inte har kommit längre.

Alla håller emellertid inte med om detta. Från vänsterhåll riktas kritik mot regeringen, för att den inte är intresserad av att gå in och via lagstiftning tvinga fram en kvotering av de här bolagsstyrelserna.

Även Carina Lundberg Markow, som är chef för ägarfrågor hos Folksam, var i går kritisk mot att regeringen stängde dörren till kvotering, då hon debatterade frågan med Centerpartiets riksdagsledamot Fredrick Federley i radions P1-program Studio Ett. Hon menar att den bristfälliga jämställdheten i bolagsstyrelserna leder till ett enkelriktat näringsliv som förlorar kompetens, och som i sin tur resulterar i ett sämre näringsliv.

Det är svårt att inte hålla med henne i analysen. Men det är inte regeringens fel. Det är snarare Lundberg Markows fel. Folksam slår sig ofta för bröstet för att man tar ansvar för de pengar som sparare väljer att placera i deras bolag. Bästa sättet att leva upp till detta löfte är att agera ansvarsfullt som aktieägare, inte att springa till politikerna och be om statliga regleringar.

Detta ansvar tar regeringen genom det statliga ägandet, något Federley mycket riktigt påpekade. Antalet kvinnliga ordföranden i de statliga bolagsstyrelserna har ökat ordentligt under nuvarande mandatperiod, och bland styrelseledamöterna råder det i princip full jämställdhet. I de bolag där staten inte är majoritetsägare, utan bara delägare, är situationen inte alls lika bra. Men den svenska regeringen gör i varje fall vad den kan för att nå en så jämställd nivå som möjligt.

På samma sätt måste övriga aktieägare ta sitt ansvar. Och vi måste som enskilda sparare ställa krav på dem som förvaltar våra pengar. Eller som konsumenter undvika de företag som har en alltför mansdominerad bolagsstyrelse. Om det nu är så att vi finner det önskvärt att ändra på det här.

Samtidigt som den bristfälliga jämställdheten inom bolagsstyrelserna inte får negligeras, så måste det även påpekas att det knappast är den viktigaste åtgärden för att förbättra jämställdheten vare sig inom arbetslivet eller i samhället som helhet.

Så vilken är nästa åtgärd som staten i lag bör reglera för att förbättra jämställdheten?

Med lag ska man land bygga, stod det redan i Hälsingelagen från 1300-talet. Men det betyder inte att allt måste i lag regleras. Om vi vill ha ett fritt näringsliv kan inte staten hålla på och detaljreglera allt. Då måste man respektera den privata äganderätten.

Att partierna på vänsterkanten har svårt att förstå detta är i och för sig inte särskilt konstigt. Där finns ju alltför många som har svårt att förstå vikten, och vitsen, med ett fritt näringsliv över huvud taget.