Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äktenskapet ska vara för alla par

Äktenskap. Att äkta någon. Visst är innebörden en annan än att gifta sig. Eller ingå partnerskap.

Annons

Och just vilka som ska få ingå äktenskap i kyrkan har länge varit en stridsfråga. Men nu har det sista steget tagits mot könsneutrala äktenskap, eller vigsel av homosexuella par i kyrkan.

I våras enades sex av riksdagens sju partier om en ny äktenskapslag som tillåter könsneutrala äktenskap. Äktenskapet blir till för alla par, oavsett kön.

Och förslaget var att vigselrätten skulle vara kvar i kyrkan. Den svenska kyrkan och de andra samfund som idag har vigselrätt.

Men det var inte klart med det. Förslaget skulle även godkännas av kyrkorna.

Och på torsdagen godkände Svenska kyrkan förslaget.

Svenska kyrkan säger ja till vigsel för par av samma kön. Och kyrkan vill behålla vigselrätten. Ett historiskt viktigt beslut. Och som Sveriges största trossamfund är det ett viktigt ställningstagande. Från första november kan kyrkklockorna börja klämta för alla par.

Vem som har rätt till äktenskap är en känslig fråga.

Inför beslutet i riksdagen i våras drev Kristdemokraterna och humanisterna samma linje. Kyrkan skulle inte få ha kvar vigselrätten. En oväntad kombination. Och det var mycket oväntat att Kristdemokraterna var det parti som skulle förespråka att kyrkan skulle bli av med sin vigselrätt.

Men samma linje drevs även av flera biskopar. De ville helt enkelt inte att homosexuella skulle få rätt att ingå äktenskap i kyrkan. Hellre avsäger de sig vigselrätten.

Och det visar hur känslig frågan är inom kyrkan.

Riksdagen valde att inte lyfta ur vigselrätten ur kyrkan eftersom målet var att "inkludera och inte exkludera" i den Svenska kyrkan, som statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade förslaget i Ekot efter omröstningen i riksdagen.

Kyrkomötet har nu röstat för att viga alla par i kyrkan. Det innebär dock inte att alla präster måste viga homosexuella par. Det kommer att vara frivilligt för prästerna. Religionsfriheten är här det viktigaste. Och att göra på något annat sätt är inte möjligt.

Det är inte en framkomlig väg, eller för den delen en bra väg, att tvinga de präster som inte vill.

Bättre är att se till att det finns präster överallt som vill viga alla par. Det ansvaret har inte bara Svenska kyrkan utan alla de samfund som har vigselrätt.

Men sköts inte den uppgiften grannlaga av kyrkan är risken stor att frågan kommer tillbaka till riksdagen.

Svenska kyrkan har fattat ett bra beslut. Tro har inget att göra med vilket kön du väljer på den du vill leva med. Och det borde vara just tron - och inte synen på homosexualitet - som borde vara det som ska ena kyrkan.

Eller som prästen Staffan Öberg i Söderala församling sa till tidningen "all kärlek är lika fin och lika viktig och jag viger vem som helst."

Mer läsning

Annons