Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äkta vara ska det vara

Kvalitén på maten som vi äter har blivit en högaktuell fråga. På flera av våra vanliga livsmedels innehållsförteckningar listas tillsats efter tillsats. Journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson höll på måndagskvällen föredrag om det utbredda matfusket på träteatern i Järvsö. Och det blev fullsatt.

Vad ska då konsumenterna egentligen tänka på för att undvika livsmedel fullproppade med tillsatser. Det kunde Mats-Eric Nilsson ge kvällens publik tips och råd om:

– Det bästa är att läsa produkters innehållsförteckningar, där står det mycket information. Sedan kan man fundera om jag själv skulle laga en särskild produkt som finns att köpa färdigt, skulle jag använda allt det som står listat då.

Under den cirka två timmar långa föreläsningen tog han upp exempel som visade hur konsumenter riskerar att bli lurade när de går innanför tröskeln till butiken. Med hjälp av bilder på en del livsmedel visade han hur förpackningar och förskönade ord kan lura konsumenten att tro att det är något bra de handlar. Men som i själva verket är full av tillsatser och med få naturliga råvaror.

– Vi, som konsumenter ska ha en kritisk syn på det vi handlar, tycker författaren.