Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren om bevisen mot Tovas expojkvän: "Man kan följa skottkärrespåren"

 
Mordet på Tova Moberg
Visa alla artiklar

Den åtalade expojkvännen har sagt att Tova lämnade gården efter att hon blivit hämtad av någon med bil och nekar till mord. Åklagare Christer Sammens menar att 22-åringen mördade Tova på gården.
– Det finns spår av våld på gårdsplanen och efter att vi spårat blodfläckar och frilagt gruset så hittar vi en större mängd blod där under, säger Sammens till Aftonbladet.

Nu åtalas Tova Mobergs expojkvän för mord och grov kvinnofridskränkning. 19-åriga Tova Moberg dödades med ett strypgrepp och 20 kraftfulla slag med ett tillhygge. Den åtalade 22-åringen nekar till brott, men åklagare Christer Sammens menar att det har hittats spår som binder honom till mordet.

– Man kan följa skottkärrespåren på botten och även fotavtryck. Sedan har hennes telefon kastats i sjön i närheten, säger Christer Sammens till Aftonbladet.

Enligt åtalet Tovas expojkvän dödat henne genom att strypning och slagit henne minst 20 gånger med en hammare ”eller liknande tillhygge”. Kroppen dumpades i sjön intill huset, fastbunden i en skottkärra tillsammans med en fälg. Tejpen som virats runt kroppen kommer från en tejprulle som senare hittas i en skrubb i pojkvännens hus, skriver Expressen.

Läs mer: Tova Moberg dödades med 20 slag – expojkvännen ska ha fått vänner att ljuga för polisen

Dagen efter ska expojkvännen ha påbörjat en reparation av en båt, för att kunna frakta kroppen till djupare vatten då skottkärran förseddes med en så kallad lyftstropp, menar åklagaren Christer Sammens.

– Jag menar att han tänker frakta henne djupare, då hon låg lite väl nära stranden, säger Sammens.

Expojkvännen fick samtal under samma kväll av vänner som ville komma till gården och sova, men fått nej som svar.

– Han säger att de inte får komma och när vännen ringer till 22-åringen är han väldigt andfådd och säger att de fortfarande inte får komma dit, säger Christer Sammens.

Dagen efter ska 22-åringen också ha eldat upp sina kläder i en tunna på sin gårdsplan efter mordet. I samma tunna bränns mordvapnet, en hammare, för att förstöra teknisk bevisning, enligt åklagaren.

Läs mer: 12.55: I dag åtalas Tovas expojkvän för mord – följ polisens presskonferens här

Samma dag anmäls Tova Moberg försvunnen av sina anhöriga. Misstankarna riktas snabbt mot expojkvännen, som lämnar flera olika uppgifter om vart Tova ska ha tagit vägen. Två dagar senare hittar dykare Tovas kropp i sjön vid expojkvännens hus. Enligt åtalet har han under flera år systematiskt hotat och misshandlat Tova.

Förutom mord åtalas 22-åringen även för grov kvinnofridskränkning. Med stöd av bland annat chattkonversationer och Tovas personliga dagbok har åklagaren listat upp femton olika tillfällen då pojkvännen ska ha utsatt henne för bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.

– Relationen bröts i samband med en anmäld misshandel i mars men de har fortsatt att träffas ibland. Min uppfattning är också att han vill att det ska bli bra mellan dem igen, säger åklagare Christer Sammens till Aftonbladet.