Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke Löfstrand, 75 år

Annons

75 år fyllde den 30 januari Åke Löfstrand, Östansjö, Delsbo. Han är den femte i ordningen av sina många syskon.

Han ansågs ha så kallat läshuvud och fick därför börja som elev på läroverket i Hudiksvall. Efter studentexamen väntade ytterligare studier i Uppsala. Men sommarloven kunde inte tillbringas med sol och bad utan då arbetade Åke som biträde på flera vårdinrättningar. Efter att han tagit sin adjunktexamen var det dags att söka till lärarseminarium.

Därefter kom tjänstgöring i en Stockholmsförort i flera år. När han hemma i Delsbo mötte sin Karin blev det giftermål och tjänstgöring på skolan i Ede. Tillsammans med en bror övertog han föräldrarnas hemman. Och nu hade han verkligen möjlighet att arbeta oavbrutet så gott som natt och dag. Familjen fick tre barn. Men sorgligt nog slog sjukdomen till och Karin avled innan barnen var vuxna.

Åke har engagerat sig i allt möjligt i bygden. I Hushållningsgillet var han drivande i köpet av kyrkans arrendejord med tillhörande byggnader. Och i den bakstuga som där gjordes i ordning har han sedan bakat regelbundet. På hans initiativ hålls på området sommarauktioner och höstmarknad.

I en lång rad av år har han varit med och organiserat utlandsresor med lantbruksanknytning. Och så är det styret av lokala seniorer samt styrelsearbetet i kyrkoförsamlingen. Så fort som det ser ut att bli en inaktiv stund passar han på att sätta sig vid vävstolen där det kommer fram trasmattor i meter på meter. De skänker han till de lokala föreningarnas auktioner. Detsamma gäller hans ostkaka med tillhörande mese.

Åke är intill blanka stålet, en envis person, alldeles omöjlig att rubba. Självklart kan sådant sinnelag få omgivningen knottrig ! Men han torde nog inte ändra sig hädanefter. Med detta sagt tänker vi ändå på hans hjälpsamhet och stora hjärta ! Vi får helt enkelt förundrat konstatera att han på många sätt saknar motstycke.