Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aino Trosell i Söderhamn: Nu finns deckaren som bok

Alla nytryckta böcker av "Varning för vilt" som författaren Aino Trosell orkade släpa med sig från Göteborg till Hälsingland gick åt efter hennes framträdande på Stadsbiblioteket i Söderhamn.

Med start på juldagen 2015 började Aino Trosells minideckare "Varning för vilt" publiceras på helahälsingland.se och Mittmedias övriga tidningars sajter. Under sex avsnitt fram till sista januari kunde vi följa Aino Trosells återkommande deckarperson Siv Dahlin på olika uppdrag.

LÄS MER: Läs Aino Trosells specialskrivna vintersaga

Denna gång hade författaren låtit henne uppträda som mäklarassistent i Dalarna och södra Norrland. När vinteräventyret pågick på sajterna drog författaren själv ut på turné, från Åre ned till sin födelseort Malung. Inget av de åtta stoppen var i Hälsingland.

LÄS OCKSÅ: Så här gör du för att läsa

Det besöket blev av i tisdags. Och Aino Trosell hade som sagt tagit med sig så mycket hon orkade bära av framför allt "Varning för vilt", som hon gett ut på eget förlag i januari. Det är hennes 24:e bok, men den första hon själv förlagt.

– Vad skulle jag göra, det måste ju gå på tre månader och det skulle inget förlag klara, förklarade hon för de fyrtiotal läsare som kommit till biblioteket.

När Aino Trosell fick beställningen av Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand i våras började hon skriva på de sex kriminalavsnitten som skulle ges ut som e-bok. Det var först sedan de träffats på Bokmässan i Göteborg i september som det stod klart för henne att det nog borde bli en tryckt bok också. Kompletterat med en hel del andra noveller, varav flera finns inlästa som ljudböcker och ett par är på gång som filmmanus.

LÄS MER: Så skriver du en deckare

Aino Trosell brukar räknas till våra moderna arbetarförfattare. Hon berättar livligt och humoristiskt om sin uppväxt i Malung, där de grälande föräldrarna drev rum för resande. De skiljdes och moden dog redan när Aino var tonåring. Efter det drog hon till Göteborg, där hon fortfarande bor. Aino utbildade sig till socionom, men jobbade sig rakt in i väggen.

– På Arendalsvarvet betalade man mig lika mycket som svetsare som jag tjänat som socionom, förklarade hon. Och fartygsplåtar rymde inte och gav mig sömnlösa nätter.

Det var på varvet hon blev författare. Att svetsa var som att virka spets, krävde koncentration men tankarna kunde arbeta fritt. Hon började klä i ord det som tidigare varit ordlöst, skrev ut det som ren terapi. Och det blev debutboken "Socialsvängen" 1978.

I tio år jobbade hon som svetsare. Som kvinna i ett manligt arbetsområde upptäckte hon en annan sida av männen, den de var på jobbet.

– Jag ville berätta om en yrkeskompetens som inte var känd ute i samhället, säger hon.

Det blev romanen "Hjärtstocken" om varvsarbetare och senare "Offshore", om jobbet på oljeplattformar, och "Ytspänning", där handlingen är förlagd under havsytan.

Efter den romanen blev hon utnämnd till deckardrottning. Under en dröm en natt kom personen Siv Dahlin till henne, kvinnan som dyker upp i olika serviceyrken i hennes deckare. Hon som ingen lägger märke till men som själv ser det mesta.

– Jag har skrivit dagbok i 62 år, men nu vill jag skriva en bok av det. Hur ska jag göra, frågar en kvinna i publiken, som säger sig vara 93 år. Ska jag börja på skrivarkurs?

– Nej, du behöver ingen skrivarkurs, du har redan rutin, menade Aina Trosell och gratulerade henne som varit så flitig och har en sådan skatt att ge barn och barnbarn. Börja med att låta dem få skriva in din dagbok i en dator, sedan är det lättare att hitta guldkornen till din berättelse.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här