Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aiham hjälper ensamkommande i Stråtjära – hittade jobb via fotbollsprojekt

Aiham Kousha är 27 år gammal. Han flydde till Sverige från Syrien för snart tre år sedan. Ett integrationsprojekt från SISU idrottsutbildarna har hjälpt honom både med språket och att få ett jobb. I dag är han en mycket omtyckt medarbetare på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Stråtjära.

På Stråtjäragården är allt lugnt. Aiham Kousha står vid spisen och gör två rejäla kastruller med köttgryta. Om några minuter kommer de tjugo pojkarna som bor här hem från skolan. Då vill Aiham att allt ska var förberett.

Aiham har jobbat på HVB-hemmet i Stråtjära sedan i höstas och han trivs bra. Han sover på boendet två eller tre nätter i veckan och han hjälper pojkarna med allt de behöver.

– Det är jättebra här. Det är kul att hjälpa grabbarna, säger han.

Tina Lindberg är föreståndare på Stråtjäragården. Hon ser Aiham som en ovärderlig tillgång i verksamheten.

– Han är som en bror till dem. Alla tycker om honom och eftersom han pratar arabiska kan han förstå många av dem, säger hon.

Läs också: Nu öppnar HVB-hemmet i Stråtjära

Aiham kommer från Syrien och jobbade på en båt som befann sig i Spanien när han fick höra om kriget.

– Jag blev jätteledsen. Det var ett väldigt svårt val för mig att bestämma vad jag skulle göra, säger han.

Kvar i Syrien fanns hans föräldrar, hans tre systrar och hans bror. Men skulle Aiham åka tillbaka dit skulle han bli tvingad att delta i kriget. Valet blev istället att fly norrut.

– Jag hade hört mycket bra om Sverige. Att man är bäst på att hjälpa människor, säger han.

Läs också: Nu delas miljoner ut till integration – 31 ansökningar beviljade

Via Malmö och Gävle hamnade han till slut i Söderhamn. Han ville komma in i det svenska samhället och ett integrationsprojekt, som bland andra SISU idrottsutbildarna driver, hjälpte honom med det.

Projektet utbildar asylsökande till idrottsledare och ger dem en inblick i föreningslivet. De får lära sig att jobba med barn, hålla i fotbollsträningar och prata mycket svenska. I Aihams grupp var de sex som genomförde projektet. I dag har alla fått jobb.

– Det blev bättre än förväntat. Det är väldigt roligt att se att det gett så stora resultat, säger Lars Nordh, projektledare på SISU.

Han tror att nyckeln till att projektet blivit framgångsrikt är att de får lära sig språket och att de knyter många kontakter via föreningarna och föräldrarna till de barn de hjälper till att träna.

Aiham tyckte om utbildningen och han är fortfarande med och spelar spontanfotboll, som är en del i projektet, på Strandvallen när han hinner.

Läs också: Integrerande fotboll på Strandvallen

Jobbet tar mycket av hans tid men om Aiham själv skulle få bestämma skulle han jobba ännu mer.

– Det blir lite ensamt i lägenheten. På båten bodde vi 22 stycken ihop och i Stråtjära är vi också många. Jag trivs med mycket folk, säger han.

Aiham saknar sin familj i Syrien och pratar ofta med dem i telefon eller via Skype. Han beskrivs som en öppen person som visar intresse, och det var det som också gav honom jobbet i Stråtjära.

– Det är aldrig några frågetecken runt honom. Ber man honom om något gör han det utan problem. Han är väldigt samarbetsvillig och smart och tar själv initiativ till det som behöver göras, säger Tina Lindberg.

Grytorna står nu och puttrar på spisen. Aiham har tagit tag i potatisskalningen. 20 hungriga tonårspojkar blir många potatisar.

Dörren öppnas och in kommer det första gänget av grabbar. Aiham lyser upp och hälsar på allihop. Det är med dem han trivs bäst och det märks att de gillar Aiham.

Det är fortfarande några minuter innan maten är färdig och på gården finns bland annat ett biljardrum, ett gym, och ett tv-spel för pojkarna.

De håller även på att anlägga en fotbollsplan på den något ojämna gräsmattan. Ett mål finns där och när Aiham har tid fyller han i ojämnheter med grus. I sommar hoppas han kunna spela mycket fotboll där.

– Fotbollen är viktig för dem och jag är alltid med och spelar, säger Aiham.

Läs också: Svenskt mästerskap i integration – omkring 200 ska sysselsättas