Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ahndoril bakom pseudonymen Kepler

Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril ligger bakom pseudonymen Lars Kepler.

Nu bekräftar de att de skrivit "Hypnositören".

Samtidigt börjar efterspelet till vad som har varit vårens stora litteratursnackis.

Annons

Författarparet Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril bekräftar nyheten i ett pressmeddelande sedan Aftonbladet gått ut med spekulationer om paret Ahndorils väl bevarade hemlighet.

– Utgångspunkten för "Hypnotisören" var att vi båda älskar spänningslitteratur och film. Pseudonymen Lars Kepler uppstod i samma stund som vi bestämde oss för att försöka skriva tillsammans. Vi ville separera detta nya författarskap från våra egna. Eftersom vi ville bli bedömda utan förutfattade meningar skickades manuset anonymt till förlaget, skriver paret.

De väljer att inte vidare kommentera avslöjandet utan nöjer sig i nuläget med det utskickade pressmeddelandet.

– Vi måste först träffa alla inblandade och planera hur vi ska göra, om intervjuer ska göras och så vidare, säger Martin Strömberg, informatör på Albert Bonniers förlag, som enligt egen utsago inte kände till hemligheten förrän på tisdagsmorgonen.

Spekulationerna kring pseudonymen Lars Kepler har varit många den senaste tiden. Författare som Henning Mankell, Kajsa Ingemarsson, Kristoffer Leandoer och John Ajvide Lindqvist har pekats ut i en flod av rykten som nu har kulminerat med avslöjandet i Aftonbladet.

Henning Mankell menar att de tidigare ryktena kan ha placerats som en sorts marknadsföring från förlagets sida, och han har fått medhåll från andra.

– Jag tyckte det var bra det Guillou skrev i Aftonbladet, där han talade om det orimliga och den spekulativa marknadsföringen, där man inte drar sig för någonting, säger Henning Mankell.

Marknadsföringen av "Hypnositören", som gestaltar den finlandssvenske kriminalkommissarien Joona Linna, verkar i vilket fall som helst ha lyckats. Boken har varit en försäljningssuccé ända sedan utgivningsdagen. Den första upplagan på 30 000 exemplar sålde slut i ett nafs.

Vad som händer nu är dock mera ovisst.

– Det är osäkert om det här ger ytterligare en skjuts till försäljningen. Till att börja med kommer medierna skriva mycket om det här, sedan kommer det lugna ner sig. Då får man se om boken fortfarande kan stå på egna ben, nu när författarna är avslöjade, säger Lasse Winkler, chefredaktör på Svensk Bokhandel.

Han menar vidare att avslöjandet kommer olägligt för både Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril.

– Det här hade de nog inte räknat med. Båda är aktuella med nya böcker i höst som kommer drunkna i den här uppmärksamheten, säger han.

Kerstin Magnusson/TT Spektra Henrik Larsson/TT Spektra, Sara Ullberg/ TT Spektra