Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ahlgrens fond stöttar

Ahlgrens och Läkerol har lämnat Gävle och länet. Men varumärket får ändå en chans att leva vidare här.
Nu inrättas en donationsfond som ska främja internationell handel hos Gävleborgs företag.

Annons

Fondens kapital utgörs av medel som förre vd:n Robert Ahlgren och hans fru Anita lämnade efter sig. Det är en av de släktgrenar som ägde koncernen fram till 1985.

Alla formella delar är ännu inte helt färdiga. Men klart är att donationsfonden kommer att få ett sammanlagt värde på 40 miljoner kronor eller något mer.

– Det här blir en av regionens större fonder, säger Ove Anonsen, före detta koncernchef för Ahlgrens/Leaf.

Ove Anonsen är ordförande i fondstyrelsen. Han var tidigare även ordförande i Mellansvenska Handelskammaren, som på måndagen presenterade fonden vid pressträffar i Bollnäs och Gävle.

Från Hälsingland deltog styrelseledamoten Lars Larsson, grundare och ägare av både Skogstekniska i Alfta och "tågutbildaren" TCC i Gävle.

Handelskammaren i Gävleborg och Dalarna hanterar flera fonder med syftet att ge stöd till företags idéer och projekt.

– Men ingen av de övriga fonderna har fokus mot internationell handel eller utvecklingen av denna, säger Ove Anonsen.

Fyra år efter Robert Ahlgrens död kommer de första ekonomiska bidragen att kunna delas ut i Gävleborg, förutsatt att någon kandidat klarar villkoren i stadgarna.

Det är fritt fram att söka eller lämna förslag till fondstyrelsen. Det gäller både företag och enskilda personer. Första sökomgången pågår till och med den 28 februari.

– Fonden ska vara till för mottagare som tänker innovativt, annorlunda och för nya oförutsedda sammanhang. Det är vad familjen Ahlgren ville premiera, den andan har alltid levt starkt hos dem själva, säger Ove Anonsen.

De medel som fonden avkastar via direkt avkastning, utdelning och en viss procent av reavinster på avyttrade tillgångar får användas för att stimulera företag eller organisationer.

Familjen Ahlgrens historia handlar förstås i första hand om Gävle, men der finns även släktrötter i Hälsingland. Robert Ahlgrens faster Anna-Lisa var gift med först Arne Johnsson och senare Carl-Robert Norinder, bruksdisponenter vid Kilafors herrgård.

Familjen Ahlgren sålde alltså Läkerolkoncernen redan för 29 år sedan, då till statliga Procordia. Numera ingår verksamheten i Cloetta.