Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äggstra mycket mat på bordet under påsk

Det finns få tider på året som vi äter så mycket som under påsken. Det märks inte minst i butikerna där det är hård åtgång på traditionsenliga varor som sill och påskskinka. Och ägg förstås. En hel del ägg.

Annons

När vi öppnar dörren tystnar det och hela rummet stannar upp för ett ögonblick sen sätter det i gång igen, det kacklande kaoset. Det går inte att beskriva det på något annat sätt när tusentals frigående bruna höns springer omkring i den dovt upplysta hallen. Man skulle kunna kalla det storhelgsförberedelser i äggfabriken för att travestera en känd mejerireklam. Men för hönorna är det som vilken dag som helst, de är förstås helt ovetande om att deras ägg aldrig är så populära som nu.

Detsamma gäller nästan för Frida Säfström som driver äggeriet i Vålsjö där det i dag finns 9000 höns. Hennes verksamhet påverkas inte nämnvärt av att det är påsk.

– Här produceras 50 000 ägg i veckan och det säljer jag vidare till äggpackeriet Alsbo ägg. Vi kan inte öka produktionen bara för att det är påsk, säger hon.

Men att det är äggätartider märks däremot på gårdsförsäljningen. Normalt på en dag säljer hon runt tio kartor med 30 ägg till besökande kunder. Nu ringer det folk hela tiden som vill handla.

– Jag säljer dubbelt om inte trippelt.

Vad tycker du om det?

– Det är kul att så många kommer hit. Många har varit här förut, men flera är nya. Många handlar åt släktingar och vänner, det märks att det är påsk, säger Frida Säfström.

En rundringning visar att äggförsäljningen går upp markant även i affärerna runt påsk. På Coop Extra tror man att det kommer säljas 13 000 ägg under veckan i stället för 8 000 ägg som tillhör det vanliga. På Ica i Färila tror man på en fördubbling från 8 000 ägg till 16 000 nu under påsken och detsamma gäller för Ica Åsen där försäljningen vanligtvis ligger på 7 500 ägg i veckan.

I alla tre butiker ser man i år ett trendbrott när efterfrågan på ekologiska ägg har ökat rejält.

– Jag tror att vi tredubblar försäljningen i år. Förra året sålde vi 800 ekologiska ägg, i år skulle jag tro att vi säljer 2500 ägg, säger Icahandlaren Johan Bohlin på Ica Åsen.

På äggeriet i Vålsjö är hönsen frigående inomhus men än så länge produceras inte ekologiska ägg, men Frida Säfström funderar på att börja.

– Självklart, man tänker på djuren, säger hon.

Bra, tycker Sören Rabb som driver äggpackeriet Alsbo ägg i Avesta. Han tror att produktionen av kravmärkta ägg skulle behöva öka med 20 procent för att möta den efterfrågan.

– Vi producenter har inte hängt med, vi måste öka kravproduktionen av ägg, men det tar tid, säger han.