Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aggressiv man blev fara för personal

Omvårdnadsarbetet gällande en äldre man på ett vård- och omsorgsboende stoppades denna vecka. Mannens utåtagerande beteende bedömdes var en omedelbar och allvarlig fara för de anställdas liv och hälsa enligt arbetsmiljölagen.

I söndags såg personalen på ett korttidsboende i kommunen ingen annan utväg än att genom arbetsmiljölagen yrka på ett skyddsombudsstopp i omhändertagandet av en äldre man. Mannen hade vistats på avdelningen i en vecka och under denna tid uppträtt aggressivt.

– Kunden blev alltmer orolig under helgen. Åtgärden togs för att säkerställa personal och andra kunder på vård- och omsorgsboendet eftersom personen bedömdes vara en fara för sig själv och andra, säger Ingrid Johansson, verksamhetsutvecklare och vikarierande verksamhetschef för äldreomsorgen i Ljusdals kommun.

Ett skyddsombudsstopp kan förklaras som en tillfällig lösning vid en nödsituation och en handlingsplan upprättades för snabb hjälp utifrån kunden, enligt Ingrid Johansson. Trots att åtgärder i form av extra personal, bland annat en väktare som sattes in på grund av personens tillstånd, trädde den tillfälliga lösningen i form av skyddsombudsstoppet i kraft klockan 15.00 på måndagen och varade fram till tisdagen. Övrig extra personal som tillsattes förra veckan för att säkerställa personalens miljö och kunderna på äldreboendet involverade demenssköterska, läkare och sjuksköterska från Ljusdals sjukhus.

– Ett skyddsombudsstopp är ovanligt och ingen här kan dra sig till minne om ett tidigare fall, även om det kanske hänt förut, säger Ingrid Johansson.

Ingen har kommit till skada i samband med den senaste veckans händelser och mannen vårdas just nu på sjukhus. En ny vårdplanering kommer att göras inom kort och ett ordinärt boende inom kommunen kommer på sikt att tilldelas mannen.