Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Affären lever vidare

Affären i Dalfors lever vidare. Margareta Häll har sökt en efterträdare och andra maj tar Jill Magnusson över lanthandeln.

Det är ingen tillfällighet att Jill blir Margaretas efterträdare.

– Min farfar, Sigfrid Magnusson var byggmästare här i Dalfors. Han startade även kooperativa föreningen, som blev Konsum.

Jill har sitt sin släktgård kvar i byn och hon visste att Margareta sökte en efterträdare. Förra sommaren tog hon kontakt med Margareta och började diskutera hur ett övertagande kunde genomföras.

– Det var i rätt tid. Jag har drivit affären sedan 1997 och det är dags för mig att sluta nu, säger Margareta.

När konsumtionsföreningen beslöt om likvidation, tog byborna Ulla Häll och Margareta Häll över. De drev affären vidare tillsammans i fyra år, därefter har Margareta arbetat med lanthandeln på egen hand, men god hjälp av sin man Ingvar.

– Utan Ingvar hade det aldrig fungerat, han kar kört pellets, skottat snö och gjort det jag inte kunde göra själv, säger Margareta.

Jill har flyttat till sin släktgård, lämnat Stockholm där hon arbetat på Axfood med inköp och försäljning, hon har varit politiskt aktiv, varit nämndeman och arbetat fackligt inom i Handels.

– Jag har alltid älskat Dalfors och det är något med huset, affären, man bara trivs här. Det är så vackert, bergen, vattnet och lugnet, säger Jill.

– Dalfors är pärlan vid Amungen och det har varit ett privilegium att arbeta och bo nära jobbet, säger Margareta.

Mycket av den gamla affärsinredningen finns bevarad och Jill planerar att använda den ingen. Hon vill sätta i gång med både inre och ytter renovering av affären. Hon kommer att öppna sommarcafé och eventuellt servera enklare luncher. Hon tror inte att arbetet kommer att vara klart förrän om cirka tre år.

– Vi får se om jag kan öppna caféet redan i sommar, säger Jill och visar hur hon tänker bygga ut den gamla caféavdelningen med det nuvarande kallförrådet i affären.