Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AF brister i mångfald

Nyligen anställde arbetsförmedlingen i Hudiksvall fyra coacher – men ingen med invandrarbakgrund. Förmedlingen har misslyckats med mångfalden, anser nationalekonomen Saman Rashid.

- Arbetsförmedlingen ska kunna nå alla, men saknar informationen om vilka problem en del av samhället stångas med, säger nationalekonomen Saman Rashid.

Den del av samhället han talar om utgör drygt sex och sju procent av Nordanstigs respektive Hudiksvalls befolkning. På arbetsförmedlingen i Hudiksvall och Nordanstig är nära 10 procent av de inskrivna utrikes födda.

Enligt verksamhetschef Charlotte Palmborg strävar förmedlingen efter en mångfald bland de anställda, vad gäller såväl etnicitet som ålder och kön. Men trots att fokus låg på att rekrytera personal med en annan bakgrund än svensk när de fyra coacherna anställdes – så är andelen anställda med invandrarbakgrund fortfarande noll procent. Ingen av de cirka fyrtio anställda har invandrarbakgrund.

- Det står väldigt tydligt i våra direktiv att vi ska arbeta för att få en mångfald. Men när vi rekryterade nu så var det väldigt få med invandrarbakgrund som sökte jobb. De kunde de inte konkurrera kompetensmässigt, säger Charlotte Palmborg.

Enligt Saman Rashid räcker inte det som argument. Arbetsförmedlingen, och många andra arbetsgivare, skulle kunna bli bättre på att aktivt söka efter jobbkandidater med en annan bakgrund än svensk:

- Det är väldigt viktigt att redan i annonsen säga att man gärna ser att invandrare söker jobbet. För om folk inte tror att de kan få jobb, så söker de inte. Som det är nu så har man misslyckats med mångfalden, och de positiva effekter som den kan bära med sig.

I sin platsannons skrev Arbetsförmedlingen att den "erbjuder en attraktiv arbetsplats som utmärks av strävan att vara fri från diskriminering och ge lika möjligheter för alla".