Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adam Gilljam har uppfyllt två tredjedelar av barndomsplanen: "Har ju slagit in ganska bra"

När Adam Gilljam var liten hade han en tydlig plan för bandykarriären. Trestegsraketen bestod av Broberg, Hammarby och Ryssland. – Det har ju slagit in ganska bra, säger Gilljam.

Adam Gilljam minns det inte själv, men har fått det återberättat för sig. Hur han som liten knatte hade en väldigt tydlig och enkel plan för hur bandykarriären skulle se ut i tre steg.

– Jag kommer inte ihåg hur gammal jag var. Men jag sade tydligen att jag först skulle spela med Brobergs A-lag, sen spela några år i Bajen och sen flytta till Ryssland.

Nu fyller Adam Gilljam snart 26 år. Och han har kommit en bra bit på vägen till att förverkliga den där barndomsdrömmen.

Två tredjedelar är avverkade – och chansen har funnits att göra verklighet även av den sista pusselbiten.

– Jag har haft chanser att gå till Ryssland, men jag har inte känt att det har varit rätt läge bandymässigt. Jag har inte flyttat eftersom jag har velat utvecklas mer här innan jag sticker över dit.

Har du reflekterat något kring den här planen i äldre ålder?

– Det är väl ingenting som jag har tänkt på så där i efterhand, men det har ju slagit in ganska bra.

Det uppfattas som väldigt målmedvetet att redan som liten grabb dra upp en plan. Än mer målmedvetet tycks det när den faktiskt slår in.

Och just målmedvetenheten tror Adam Gilljam är en av nycklarna till att han har etablerat sig som en av Sveriges bästa bandyspelare.

– Man vill bli så bra som möjligt och ta sig så långt som möjligt. Annars är det ingen vits att hålla på, då kan jag lika gärna lira i korpen.

Redan som ung dominerade han på bandyisen. Och där hittar vi en annan faktor till hans framgång. Att han som ungdomsspelare faktiskt var alldeles för bra för sin egen årskull.

– Det är väl klart att man var bättre än många man mötte. Men jag fick ju chansen att spela med dom som var ett eller två år äldre. Det hjälpte mig mycket, det skiljer mycket i fysik mellan åldrarna. När man var yngre blev man härdad när man spelade med dom som var tuffare och större.

Debuten med A-laget kom tidigt, redan i 15-årsåldern. Gilljam minns den dagen som en stor händelse.

– Det är klart att det var stort, någonting som man hade drömt om, att få spela med sin moderklubb. Det var jäkligt kul att få göra det så pass tidigt.

Det blev flera säsonger i Broberg innan det var dags för nästa steg i karriären. Flyttlasset gick till huvudstaden och i Hammarby har han dessutom utvecklats till en given landslagsman för Sverige.

– Jag har tagit stora steg när jag har varit i Hammarby. Jag har fått lära mig mycket och har fått spela med extremt professionella spelare, som har visat hur det ska gå till för att man ska lyckas.

Fjolårssäsongen var stormig, med avsatt tränare och korttidslösningar som följd. Numera är det far och son Pasjkin – Andrej och Misja – som styr i Hammarby.

LÄS MER: Andrej Pasjkin ska skapa arbetsro i Hammarby

Och de ryska influenserna märks redan på försäsongen, någonting som Adam Gilljam uppskattar.

– Andrej har tagit med sig mycket från Ryssland och det är helt annorlunda än tidigare. Det är jäkligt bra, säger Gilljam och fortsätter:

– Det är inte så mycket skivstång och tunga vikter i gymmet, utan mer att jobba med hela kroppen och lättare vikter. Jag gillar träningen skarpt, den är gjord för att åka skridskor och det är det vi behöver.

LÄS MER: Hammarby värvar backtalang och finsk landslagsman

Avslutningsvis måste vi såklart återkomma till den där sista tredjedelen av barndomsplanen.

Proffslivet i Ryssland lockar fortfarande, men just nu är det fullt fokus på Hammarby. Detta trots att en klausul för spel i ryska ligan finns inskrivet i kontraktet.

– Det är Bajen som gäller nästa år, säger Adam Gilljam bestämt.