Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abba inskrivna i Hall of Fame

/

Nu är Abba historiska. Två av dem var på plats när supergruppen, som första svenska artister, formellt blev invalda i rockens Hall of Fame.

- Vilken ära, Agnetha och Björn hälsar, sade Anni-Frid Lyngstad.

Annons

Stjärnglans och äkta rock'n'roll kantade måndagskvällen på hotell Waldorf Astoria i New York, då Abba formellt blev inskrivna i Rock and roll Hall of Fame.
- Vilken fantastisk kväll, vilken ära. Agnetha och Björn hälsar, de kunde tyvärr inte komma i kväll, sade Anni-Frid Lyngstad och passade även på att meddela att Abba, trots allt, förmodligen aldrig kommer återförenas.
Bredvid henne fanns Benny Andersson, uppenbart tagen av ceremonin.
- Vi hade inte stått här om det inte varit för andra som redan blivit invalda, till exempel Chuck Berry. Abba är ett resultat av det amerikanska arvet, men även av den svenska folkmusiken, det som är melankoliskt. Du kan se det i ögonen på Greta Garbo, och även, för den som är uppmärksam, se det i Ingmar Bergmans filmer, sade Benny Andersson som strax efter sitt tacktal satte sig ner vid flygeln och ackompanjerade sångerskan Faith Hill i Abbas hit "The winner takes it all".

Abba presenterades av delar av bandet Bee Gees, som inte nog kunde poängtera Abbas betydelse för pop- och rockvärlden.
De passade även på att uppmärksamma filmen "Mamma mia", vars huvudrollsinnehavare Meryl Streep satt i publiken.
Förutom Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad fanns storheter som Bruce Springsteen, Chris Isaak och Wycleaf Jean både i publiken och på scen under kvällen, som spräckte sitt ursprungliga tidsschema med råge.
E Street Bands Steve "Little Steven" van Zandt som var på plats för att presentera The Hollies, hyllade Abba efter ceremonin:
- Abba gjorde många bra skivor, även om de aldrig har varit en del av mitt rockliv. De ställer sig över alla kategorier av musik, och bidrar till den variation av artister som blivit invalda i år.
Joel Peresman, chef för Rock and Roll Hall of Fame Foundation, bekräftar själv vad Steve van Zandt påpekar.
- Visst är det så, vi har ett vidare spektrum än någonsin, och att Abba blivit invalda är ett levande bevis på att man inte behöver syssla med ren rock and roll för att komma in här, säger Joel Peresman.

Kerstin Magnusson/TT Spektra

Mer läsning

Annons